Advertisement
GÖRÜŞ ABONE OL

Uluslararası kuruluşlar Türkiye için 2021 büyüme beklentilerini güncellerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yılı çift haneli büyümeyle tamamlamayı beklediklerini söyledi.

Büyüme analizi yayımlayan Betam da son çeyrekte bir sürpriz olmaması durumunda 2021 büyümesinin yüzde 10 civarı olacağını öngördü.

Ozan Bakış ve Uğurcan Acar imzalı değerlendirmede yılın 3. çeyreği için büyüme tahmini ise yüzde 5,6 oldu.

Araştırmacılar değerlendirmelerinde yılın 3. çeyreğinde ekonomik büyümenin iki kaynağı olduğunu belirtti. Buna göre yıllık bazda kamu yatırımlarındaki artış ile dış ticaret fazlası üçüncü çeyrekte büyümeyi destekledi.

Araştırmacıların değerlendirmelerine göre Türkiye’nin 2021 yılı büyümesi için tahminini yüzde 5,8’den yüzde 9’a IMF'nin analizi ile mevcut gelişmeler uyumlu seyrediyor.

Araştırmacılar yılın 3. çeyreğine ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

GSYH tahmininde kullandığımız diğer tüm mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış değişkenlerin artacağını tahmin ediyoruz.

En dikkat çekici büyüme rakamının ise hizmetlere olan talepte (yüzde 9) gerçekleşeceğini hesaplıyoruz.

Geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında hizmet sektörüne olan talepte ve yatırım beklentilerinde yüzde 30’dan fazla artış olacağını öngörüyoruz. Kapasite kullanım oranında ve imalat üretim endeksinde büyümenin yavaşlayarak da olsa devam etmesi bekleniyor.