Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ekim'de beyaz eşya satışları ve üretiminde düşüş yaşandı.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre altı ana üründe iç pazar satışları Ekim'de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 düşüşle 596 bin 766 adet olarak kaydedildi.

Üretimde ise aynı dönemde yıllık daralma yüzde 10 oldu. Ekim'de Türkiye'de altı ana üründe toplam üretim 2,87 milyon adet oldu.

İhracat ise sınırlı bir değişimle 2,47 milyon adet olarak gerçekleşti.

Ocak-Ekim dönemi itibariyle satışlarda artış var

Ocak-Ekim rakamlarına bakıldığında ise geçen yılın aynı dönemine göre artışın devam ettiği izlendi.

Buna göre 10 aylık dönemde satışlar yüzde 9 artışla 7,32 milyon adet oldu. Aynı dönemde ihracat ise yüzde 24 artışla 21,5 milyon adet olarak gerçekleşti.

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, "Çip krizinden diğer sektörlere oranla daha sınırlı etkileniyoruz. Tedarikçi çeşitlendirmesi, üretimde yaptığımız düzenlemeler ve uzun vadeli anlaşmalarla süreci yönetiyoruz. Üretiminin yüzde 75'ini ihraç eden bir sektör olmamız kur değişimlerine karşı daha güçlü durmamızı sağlıyor" dedi.

Dinçer, önümüzdeki dönemde sağlanacak teşvikler ve maliyet artışına karşı çeşitli girdilerdeki ek vergilerin ve sektörümüzün en önemli girdisi olan yassı çelik ürünlerinde gümrük vergilerinin en azından geçici olarak kaldırılmasının sektörün rekabet gücünü korumasına yardımcı olacağını söyledi.