Advertisement
HABERLER ABONE OL

Jen Psaki, İsrail ordusunun Gazze'de Amerikan merkezli haber ajansı Associated Press (AP) ve Katar merkezli televizyon kanalı Al Jazeera'nin ofislerinin de bulunduğu yüksek katlı binayı vuramasına ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı.

Psaki, "Gazetecilerin ve bağımsız medyanın emniyet ve güvenliğini sağlamanın büyük bir sorumluluk olduğunu İsraillilere doğrudan ilettik." ifadesini kullandı.

AP haber ajansının CEO'su Gary Pruitt konu hakkında yaptığı açıklamada, "AP ofisine ev sahipliği yapan binaya yapılan oldukça rahatsız edici İsrail saldırısı karşısında şoke olduk ve dehşete düştük." dedi.

İsrail'in söz konusu binada AP ve diğer medya kuruluşlarının olduğunu uzun zamandır bildiğini ve buna rağmen saldırının yapıldığını kaydeden Pruitt, saldırıdan önce binayı boşaltmaları yönünde uyarı aldıklarını ve tüm çalışanlarının saldırıdan önce binadan ayrıldığını belirtti.

Al Jazeera: İsrail'in yaptığı barbarca bir eylemdir

Al Jazeera Medya Ağından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki ofisini yıkması kınanarak, uluslararası topluma gazetecilerin korunması çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, "İsrail'in yaptığı, gazetecilerimizin hayatını hedef alan ve gerçeği ortaya çıkarmalarını engellemeyi amaçlayan barbarca bir eylemdir." ifadelerine yer verildi.

Bütün sorumluluğun İsrail hükümetine ait olduğu aktarılan açıklamada, tüm hukuki adımların atılacağı vurgulanarak, şu ifadeler kullanıldı:

"İzleyicilerimize, Gazze'de, Filistin topraklarında ve İsrail'de olup biten gerçekleri ortaya çıkarmaya devam edeceğimize söz veriyoruz."

Al Jazeera Gazze Ofis Müdürü Vail ed-Dehduh ise basına yaptığı açıklamada, "İsrail'in, Gazze'de yayın yapan Al Jazeera ve diğer basın kuruluşlarının üstlendiği rolden rahatsız olduğu çok açık. Ancak sonuçta söz konusu yayın kuruluşları tarafsız ve doğru bir şekilde görevini yapıyor." dedi.

Dehduh, İsrail'in saldırısının, başta düşünce ve ifade özgürlüğü olmak üzere uluslararası sözleşmelerde yer alan insan haklarını ihlal ettiğini vurguladı.