Advertisement
HABERLER ABONE OL

Piyasaların beklediği Fed kararı geldi.

Biden, Fed başkanlığına aday olarak Powell’ı, Başkan Yardımcılığına ise Brainard’ı aday gösterdi.

Kovid-19 salgınının ABD'de Büyük Buhran'dan bu yana en kötü ekonomik krizi yarattığını belirten Biden, salgının neden olduğu yıkımdan tamamen kurtulmak için daha gidilecek çok yol olduğunu söyledi.

Biden, tüm ilerlemelere rağmen hala ciddi zorluklarla karşı karşıya olduklarını, fiyat artışlarının sadece ABD'nin değil tüm dünyanın problemi olduğunu, tedarik zinciri kısıtlarının fiyat artışlarına neden olduğunu anlattı.

Hiçbir kurumun söz konusu zorlukların üstesinden gelmede Fed'den daha önemli bir rol üstlenemeyeceğine dikkati çeken Biden, maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerini dengelemenin Fed'in işi olduğunu kaydetti.

Biden: Doğru kişi olduğuna inanıyorum

Biden, "Bu hedeflere ulaşmak için sabır, beceri ve bağımsızlık gerekir. Bu yüzden bugün Jerome Powell'ı Fed başkanlığına ikinci dönem için aday gösteriyorum. Fed Başkan Yardımcısı olarak da Lael Brainard'ı aday gösteriyorum." dedi.

Powell'ın istikrarlı ve kararlı liderliğinin piyasaları istikrara kavuşturmaya ve ABD ekonomisini sağlam bir toparlanma sürecine sokmaya yardımcı olduğunu vurgulayan Biden, Powell'ın enflasyon tehdidini ele almada ve maksimum istihdam hedefini sağlamada "doğru kişi" olduğuna inandığını kaydetti.

Biden, Powell'ın iklim değişikliğinin ABD finansal sistemi ve ekonomisi üzerinde oluşturduğu riskleri ele alma ve azaltma çabalarını hızlandırmanın de en büyük önceliği olacağını belirttiğini aktardı.

Cumhuriyetçi selefinin seçimiyken Powell'ı neden yeniden aday gösterdiğinin, neden bir Demokratı seçmediğinin sorulacağına işaret eden Biden, "Fed'de istikrar ve bağımsızlığa ihtiyacımız var. Jay, Fed başkanlığında değer verdiğim bağımsızlığı kanıtladı. Son yönetimde benzeri görülmeyen siyasi müdahalelere karşı durdu ve bunu yaparken bu kurumun bütünlüğünü ve güvenilirliğini başarıyla korudu." diye konuştu.

Powell: Araçlarımızı yüksek enflasyonun yerleşmesini önlemek için kullanacağız

Fed Başkanı Jerome Powell da bankanın başkanlığına ikinci dönem de aday gösterilmesinin ardından yaptığı açıklamada, Senato tarafından onaylanması halinde Kongre'nin Fed'e verdiği sorumlulukları yerine getirmek için elinden gelen her şeyi yapacağına söz verdi.

Salgının ani ve sancılı bir durgunluk getirdiğini belirten Powell, ekonominin yeniden normalleşmesini sağlayan güçlü politika eylemleri ve aşılarla birlikte Amerikan ekonomisinin dayanıklılığının güçlü bir toparlanma için zemin hazırladığını ifade etti.

Powell, ekonominin son yılların en hızlı büyümesini gösterdiğine işaret ederek, salgının devam eden etkileriyle ekonominin benzeri görülmemiş şekilde yeniden normalleşmesinin arz ve talep dengesizliklerine, darboğazlara ve enflasyon patlamasına yol açtığını aktardı.

Yüksek enflasyonun aileleri etkilediğinin farkında olduklarını belirten Powell, "Araçlarımızı hem ekonomiyi hem de güçlü bir iş gücü piyasasını desteklemek ve yüksek enflasyonun yerleşmesini önlemek için kullanacağız." dedi.

Powell, finansal sistemin esnekliğini ve istikrarını korumanın, iklim değişikliğinin, siber saldırılardan kaynaklanan gelişen riskleri ele almanın ve tüketicileri korurken ödeme sisteminin modernizasyonunu sağlamanın diğer önemli öncelikleri arasında olduğunu kaydetti.

Brainard: Çalışan Amerikalıları çabalarımın merkezine koymaya kararlıyım

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard da kritik bir zamanda bu sorumluluğun kendisine emanet edilmesinden duyduğu onuru dile getirdi.

Fed'deki çabalarının merkezine çalışan Amerikalıları koymaya kararlı olduğunu vurgulayan Brainard, bunun enflasyonu düşürmek, kapsayıcı bir ekonomiyi desteklemek, finansal piyasaların dirençli olmasını sağlamak, ekonomiyi gelecek nesiller için sürdürülebilir kılmak ve tüm Amerikalılara hizmet etmek anlamına geldiğini ifade etti.

Biden'ın almış olduğu karar, ABD ekonomisini pandeminin olumsuz etkilerinden kurtarmak için mücadele eden Başkan Powell için bir ödül niteliğinde. Pandemi dönemindeki teşvikleriyle ekonomideki toparlanmaya yardımcı olan Powell, yeni döneminde ekonomiyi artan tüketici fiyatlarının olumsuz etkilerinden korumakla görevlendirilecek.

Powell’ın ilk dönem başkanlığa atanması, Senato’da 13’e karşı 84 oyla kabul edilmişti.

Başkan yardımcılığı için aday gösterilen Brainard seçilmesi durumunda, Richard Clarida’nın yerine geçecek. 59 yaşındaki Brainard 2014 yılında eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından Yönetim Kuruluna atanmıştı. Harvard mezunu olan Brainard, Beyaz Saray’da Bill Clinton döneminde ekonomi danışmanı olarak görev yapmıştı.

Karar, piyasalarda da yankı buldu

Hazine Bakanı Janet Yellen ve Demokratlar Powell’ın ikinci kez Başkanlığını desteklemiş, Elizabeth Warren gibi isimler bankacılık sektörünün daha sıkı denetlenmesi ve iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla 68 yaşındaki Powell’ın aleyhine lobi yapmıştı.

Biden’ın bu kararının, ultra gevşek para politikasını başlatan Fed’de devamlılık açısından yatırımcıların da onayını alması bekleniyor.

Biden, ikinci kez dört yıllık dönem için Fed başkanlığına şu anki Fed Başkanı Jerome Powell’ı, Başkan Yardımcılığına ise Lael Brainard’ı aday gösterdi.

59 yaşındaki Brainard 2014 yılında eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından Yönetim Kuruluna atanmıştı. Harvard Üniversitesi mezunu olan Brainard, Beyaz Saray’da Bill Clinton döneminde ekonomi danışmanı olarak görev yapmıştı.

Peki, Brainard'ın Fed Başkan Yardımcısı olması durumunda nasıl bir para politikası görünümü söz konusu olacak?

Fed'in güvercinlerinden

Brainard’ın konuşmaları, konu politika faizinin yükseltilmesinin aciliyetine geldiğinde, kendisinin Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) en güvercin üyelerinden biri olduğunu işaret ediyor.

Powell ve diğer bazı Fed guvernörleri, işgücü piyasasının pandemi öncesi katılım oranına ulaşabilme gücü hakkında şüphelerini daha yüksek sesle dile getirmeye başlarken, bu durum üyelerin erken bir faiz artırımına gidebileceğini gösteriyor. Fakat henüz bu görüşte olmayan Brainard, pandemi öncesi işgücü piyasasına dönüşün mümkün olduğu yolundaki fikrini koruyor.

Finansal serbestleştirme konusunda itirazları var

Brainard, Başkan Yardımcısı olarak seçilmesi durumunda, Powell’ın daha tereddütlü yaklaştığı iki alan olan iklim değişikliği ve dijital para konularında, Fed’in rolünü artırma yönünde daha etkili olabilir. Brainard ayrıca, finansal serbestleştirme değişiklikleri konusuna da birkaç kez itirazda bulunmuştu.

Enflasyonun geçici olduğunu düşünüyor

Guvernör Brainard, enflasyonun geçici olduğu görüşünü savunurken, istihdamın pandemi öncesi seviyelere ya da bu seviyelerin üzerine ulaşabileceği görüşünde çok kararlı. Diğer taraftan, Fed Başkanı Powell, son FOMC basın toplantısında işgücü piyasasından bazı çıkışların daimi olabileceği imasında bulundu.

Brainard, özellikle küçük çocuklu anneler için olmak üzere, Kovid kaynaklı zorlukların, işgücüne katılımdaki toparlanmanın yavaş olmasının temel nedeni olduğunu düşünüyor. Brainard’ın enflasyona ilişkin görüşleri, Powell’ın arz ve talep üzerinde Kovid-19 ile ilişkili etkiler konusundaki düşünceleri ile çok yakın.

Brainard ayrıca, yapısal faktörlerin enflasyonu Kovid-19 ile ilişkili zorluklar ortadan kalktığında tekrar düşüreceği görüşünü de savunuyor. Bu görüşlerinden dolayı, Bloomberg Economics Brainard’ı FOMC’nin en güvercin üyelerinden biri olarak değerlendiriyor.

Mali desteklerin vaktinden önce çekilmemesi gerektiğini düşünüyor

Brainard, üst düzey ekonomik politika yapıcı olarak görev yaptığı 11 yıllık (2010-2013 arası Hazine Bakanlığı uluslararası işlerden sorumlu müsteşar ve 2014 yılından bu yana Fed guvernörü) süre boyunca, mali desteklerin vaktinden önce çekilmesi gibi politika hatalarının Avrupa ekonomilerinde borç dinamiklerini nasıl istikrarsız hale getirebileceği konusunu ilk ağızdan söyleyenlerden biri oldu.

Brainard, 2013 yılında, Hazine Bakanlığı’nın en tepedeki uluslararası finans diplomatı olarak, Fed’in parasal sıkılaştırmaya ilişkin iletişiminin gelişen piyasa ekonomilerine ne denli zarar verdiğini gördü. Bu durum onu, mevcut sıkılaştırma konjonktüründe, diğer bir varlık alımlarının azaltılmasından kaynaklanan öfkeye (taper tantrum) karşı daha duyarlı olmaya yöneltebilir.