Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden'ın G-7 zirvesinin ardından yaptığı açıklamalar ABD'nin Çin konusunda zirveden istediklerini aldığına işaret etti.

3 günlük zirvenin tamamlanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Biden, 7 ülkenin Çin'in ekonomik girişimleriyle birlikte insan haklarını ilgilendiren uygulamalarına karşı güçlü bir duruş sergilediğini belirtti.

Biden, "Çin hakkında birçok önlem var. Ben tatmin oldum" ifadelerini kullandı.

Zirve boyunca ABD, zorla çalıştırma ve insan hakları konularından Çin'in Kuşak ve Yol projesine kadar birçok alanda Çin'e karşı tutum alınması yönünde aktif bir görüntü sergiledi.

Biden, "Biz aslında Çin ile değil, otokratlarla, dünyadaki otokrat hükümetlerle, hızla değişen 21. yüzyılda demokrasilerin onlarla rekabet edip edemeyeceği yarışı içindeyiz." dedi.

Çin ile çatışma istemediklerini yineleyen Biden, "İş birliği yapabileceğimiz alanlarda yapacağız, anlaşamadığımız yerlerde ise bunu açıkça söyleyeceğim ve tutarsız eylemlere karşılık vereceğiz." ifadesini kullandı.

Biden basın toplantısında Çin'in koronavirüsün ortaya çıkışıyla ilgili araştırma kapsamında laboratuvarlarına erişimi engellediği konusunu da gündeme getirdiğini belirtti. Biden, 'bir pandemi daha yaşanmaması için Çin'deki laboratuvarlara erişim sağlanması gerektiğini' de savundu.

Biden'ın bu yöndeki girişiminin zirvenin nihai bildirisine de yansıdığı görüldü. Zirvede virüsün kaynağına yönelik Çin'i işaret eden iddialar da gündeme geldi. Buna göre bildiride bu konuda uzmanların raporlarında tavsiye ettiği üzere Çin'de Kovid-19'un kaynaklarının araştırılmasında zamanlı, şeffaf, bilimsel temelde faz-2 araştırması çağrısında bulunuldu.

Çin'i ABD'nin stratejik rakibi olarak tanımlayan Biden ABD'de açıkladığı istihdam planının gerekçelerinden birinin Çin'in artan nüfuzu olduğunu belirtti.

Zirvede Çin'in Kuşak ve Yol projesine karşı yeni bir alternatif altyapı destek programı gündeme gelirken, Bloomberg'in elde ettiği nihai bildiri metnine göre Çin daha çok insan hakları ihlalleri dolayısıyla ele alındı.

1 milyar doz aşı sözü

Kovid-19 salgınını bitirmek ve "adil ve kapsayıcı" küresel ekonomik iyileşme sağlamanın ABD ve müttefiklerinin en önemli öncelikleri arasında olduğunu aktaran Biden, G7'nin ihtiyaç duyan ülkelere 1 milyar doz aşı tedarikinde bulunacağını, 2023'e doğruysa ilave bir milyar doz daha sağlama ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

Bu konuda bildiride Çin'e özellikle Sincan ve Hong Kong konusunda insan hakları ve temel hürriyetlere saygı duyma çağrısı yapıldı.