Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD’de Joe Biden'ın 3,5 trilyon dolarlık harcama paketine ilişkin sert tartışmalar sürüyor.

Senatör Joe Manchin, altyapı harcamalarına ilişkin oylamanın Temsilciler Meclisi’nde Eylül sonunda yapılması hedefinin gerçekçi olmadığını söyleyerek, Başkan Joe Biden’ın ekonomi gündeminin Kongre’den geçirilmesine yönelik planına ilişkin kuşkularını dile getirdi.

Dağılımın neredeyse yarı yarıya olmasından dolayı her oyun önemli olduğu Senato’da Manchin, vergi artışları ve sosyal harcamaların artırılmasını içeren 3,5 trilyon dolarlık plana yönelik itirazlarını yineledi. Manchin, 3,5 trilyonluk bir büyüklüğü destekleyemeyeceğini, böyle bir paket için aciliyet olmadığını ve enflasyon ve yüksek kurumlar vergisinin rekabetçiliği olumsuz etkilemesinden endişe duyduğunu söyledi.

Temsilciler Meclisi’nde Demokratların bu paketi Senato’dan geçen 550 milyar dolarlık altyapı tasarısı ile paralel bir şekilde onaylatmak istemeleri ile birlikte, Batı Virginia Senatörü Manchin, altyapı planının Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi tarafından dile getirilen son tarih olan 27 Eylül’de Temsilciler Meclisi’nde oylanmasını beklemediğini söyledi.

Manchin Pazar günü CNN’e yaptığı değerlendirmede, “Bu planın 27’sinde oylanabilmesi mümkün değil. Çok fazla görüş farklılıkları var” dedi.

Paketin büyüklüğü üzerinde tartışmalar sürüyor

Pelosi’nin sözünü ettiği son tarih, Demokrat temsilcilerin 3,5 trilyon dolarlık plana destek için politika detayları üzerinde çalışmaları yolunda baskıyı artırıyor. Görüş ayrılıklarının bazıları, Manchin ve Senato Bütçe Komisyonu Başkanı Bernie Sanders arasında Pazar günü televizyonlar yoluyla gerçekleşen söz düellosunda gözler önüne serildi.

Manchin CNN’e yaptığı açıklamada, Demokratların Cumhuriyetçilerin desteği olmaksızın onaylatmak istedikleri bütçe tasarısının büyüklüğünün yaklaşık 1,5 trilyon dolar olması gerektiğini söyledi.

Sanders ise buna yanıt olarak, “Hayır, 3,5 trilyon dolarlık planın daraltılması benim için kesinlikle kabul edilemez” dedi.

Vermont Senatörü Sanders, ABC’ye yaptığı değerlendirmede, Manchin’in ayak diremesinin hem uzlaşma tasarısını hem de yenilikçilerin buna bağlamak istedikleri altyapı planını tehlikeye atıyor” dedi. Manchin ise CNN’de “Kim ayak diriyor?” karşılığını verdi.

Manchin, “Kimse enflasyon ya da borçlar hakkında konuşmuyor ve bu konular tartışmanın bir parçası olmalı. Gelecek hafta atmamız gereken acil adım bu değil. Son bir yılda 5,4 trilyon dolarlık planı uygulamaya koyduk. Halen çok fazla para harcıyoruz” dedi.

Manchin, acil olanın altyapı harcamaları olduğunu sözlerine ekledi.

Sanders, bu konuda, “Asıl tehlike altyapı tasarısının Temsilciler Meclisi’nden geçmemesi. Zira burada müşterek bir anlaşmamız var diyen ve benim de desteklediğim çok fazla üyeniz var, ancak Manchin halen bu konuda çalışılması gerektiğini söylüyor” şeklinde konuştu.

Planda 3,5 trilyon dolarlık paketi finanse etmek için kripto para birimleri ve tütüne yeni vergiler getirilmesi düşünülüyor.