Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD başkanlığına seçilen Joe Biden, Dışişleri Bakanlığına Antony Blinken'ı, Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevine de Jake Sullivan'ı getireceğini açıkladı.

Biden'ın aynı zamanda Senato Dış İlişkiler Komitesinde yardımcısı olan 58 yaşındaki Antony Blinken, Barack Obama döneminde Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği görevine Linda Thomas Greenfield’i seçen Biden, ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü için de Avril Haines'i tercih etti.

ABD'de atamalara gelen ilk yorumlar olumlu

Siyasetçiler ve eski bakanlar yeni dış politika ve güvenlik kadrosuyla ilgili görüşlerini sosyal medya üzerinden paylaştı.

Senato Azınlık Lideri Chick Schumer yaptığı paylaşımda, “Seçilmiş Başkan Joe Biden’ın açıkladığı kilit dış politika ve ulusal güvenlik yetkilileri tam da zamanın gerekliliklerine uygun. Hepsi, bu ulusa hizmet etmiş kalifiye ve başarılı isimler. Bu etkin liderliğe geri dönüşün sadece başlangıcı.” dedi.

Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi ise yayımladığı bir bildiride, “Amerikan halkını güvende tutabilmek için daha önce görülmemiş diplomatik başarılara imza atan ve on yıllarca deneyimi olan bu tecrübeli takıma, ABD’de ve dünyada büyük bir güven duyuluyor.” dedi.

Eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, “Yeni gelen yönetim dış politika ve güvenlik ekibi için daha iyi bir personel seçimi yapamazdı. Tony Blinken etkili dış işleri bakanlığı yapacak, adanmış bir kamu görevlisi.” dedi.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Kıdemli Üyesi Senatör Bob Menendes, “Seçilmiş Başkan Joe Biden, Amerikan halkını yurtiçi ve yurtdışında temsil edecek kalifiye, tutarlı ve ölçülü adaylar seçerek dünyaya açıkça umut ve Amerikan değerlerinin mesajını göndermiş oldu.” dedi.

Council on Foreign Relations Başkanı Richard Haas, “Antony blinken güçlü bir dışişleri bakanı pozisyonunda bulunuyor, başkan ile geliştirdiği ilişkiler ona iktidar ve otoriteye karşı patronu için doğruyu söyleme imkanı verecek.” dedi.