Advertisement
HABERLER ABONE OL

Geçtiğimiz günlerde koronavirüs pandemisinin ekonomideki etkilerini hafifletmesi hedeflenen 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketi yürürlüğe giren ABD Başkanı Joe Biden, Bloomberg'e konuşan konuya yakın üç kişiden edinilen bilgiye göre, azami 3 trilyon dolarlık yeni bir uzun vadeli paket hazırlığında.

Bloomberg'e konuşan bir kaynak, altyapı yatırımlarını ve vergi artışlarını içeren paketin bu hafta Biden tarafından duyurulacağını belirtti. Paketin iklim değişikliğine karşı 400 milyar dolarlık yeşil yatırım öngördüğünü bildiren kaynaklar, planda eğitim ve sağlık konusunda da desteklerin yer aldığını aktardı.

Dikkatler Yellen'ın vereceği sinyallerde olacak

ABD'de Biden'ın yeni paket hazırlığında olduğuna yönelik haberlerin ardından dikkatler ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın yapacağı sunuma çevrildi. Fed Başkanı Jerome Powell ile ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’ne Koronavirüs Yardım, Destek ve Ekonomik Güvenlik Yasası (CARES) paketi hakkında sunum yapacak. Özellikle de Cumhuriyetçi milletvekillerinin destek vermedikleri 1,9 trilyon dolarlık önceki paket ile planlandığı açıklanan yeni paketin enflasyona olası etkileri konusunda Powell ve Yellen’i sıkıştırmaları bekleniyor.

Sunum öncesinde yayımlanan Yellen’in konuşma metninde, “Toparlanmaya yönelik işaretler görsek de içinden çıkmaya çalıştığımız delik konusunda açık gözlü olmalıyız. Ülkemiz hala pandemi öncesine göre 10 milyon istihdam kaybetmiş durumda” ifadeleri yer alıyor.

Fed Başkanı’nın ise ekonominin güç kazanmaya başladığını ama hala desteklere ihtiyaç duyulduğunu vurgulaması bekleniyor. Powell ve Yellen Çarşamba günü de ABD Senatosu Bankacılık Komitesi’ne hitap edecek.