Advertisement
HABERLER ABONE OL

Zelenskiy, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren ABD Başkanı Biden ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Ukrayna’yı zor bir dönem beklediğini belirten Zelenskiy, ancak ülkesinin ABD ve diğer müttefik ülkelerin desteğiyle “tarihi başarıyı” elde edeceğini dile getirdi.

Başkan Zelenskiy, “Bugünkü (Biden ile) görüşmeler çok verimli, çok önemli ve çok belirleyiciydi, sonuçları kesinlikle savaş alanını etkileyecektir." dedi.

Biden’ın Ukrayna ziyaretinin Ukrayna-ABD arasındaki ilişkilerin tarihinde çok önemli olduğunun altını çizen Zelenskiy, "Çünkü bu dönem, devletimizin kendi özgürlüğü, tüm Avrupalıların özgürlüğü ve özgür dünyanın tüm insanları için mücadele ettiği en zor dönemdir." ifadesini kullandı.

Volodimir Zelenskiy, Biden ile görüşmesinde, uzun menzilli silahlar ve Ukrayna’ya tedarik edilebilecek diğer silahlar konularını da müzakere ettiklerini aktardı.

ABD’nin Ukrayna’ya M1 Abrams tankları sağlama kararının tank koalisyonunun temelini attığını kaydeden Zelenskiy, “Hava savunması konusundaki ilerleme, tarihsel olarak önemlidir ve bu Patriotlar şehirlerimizin koruması için önemli. Bu, gerçekten temel bir destek.” diye konuştu.

Biden: Ukrayna'nın demokrasisine bağlılığımızı teyit etmek için Kiev'deyim

Biden, Twitter'dan paylaştığı mesajda şu ifadeleri kullandı:

"Rusya'nın Ukrayna'yı acımasız işgalinin yıldönümüne yaklaşırken, bugün Başkan Zelenskiy ile görüşmek ve Ukrayna'nın demokrasisine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz bağlılığımızı yeniden teyit etmek için Kiev'deyim.

Putin yaklaşık bir yıl önce işgali başlattığında Ukrayna'nın zayıf olduğunu ve Batı'nın bölünmüş olduğunu düşünüyordu. Bizden daha uzun süre dayanabileceğini düşündü. Ama fena halde yanılıyordu.

Geçen yıl ABD, Ukrayna'ya yardımcı olmak için Atlantik'ten Pasifik'e uluslardan oluşan bir koalisyon kurdu ve benzeri görülmemiş askeri, ekonomik ve insani destek sağladı. Bu destek kalıcı olacak."