Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Bitcoin ve diğer dijital paralar pandeminin başlangıcından bu yana en sert kayıplarında bazılarını kaydetmeleri sonrasında yatay bir seyir izliyor.

Yatırımcılar, sert düşüşlerle birlikte kripto paralarda bu yıl yaşanan güçlü ralliyi sorgulamaya başladı.

Bitcoin Perşembe günü yüzde 10'a yakın düşüş kaydederek 17 bin doların altına gerilemesinin ardından bugün TSİ 12.25''te 16,796 dolardan işlem gördü. Ethereum 510 dolar civarında dengelenirken, XRP (Ripple) 52 centten alıcı buldu.

Kripto paralarda yaşanan çılgınca yükselişin ardından Perşembe günü gelen satış dalgasında sıkı regülasyon endişeleri ve kâr realizasyonu da etkili oldu.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. yatırım strateji birimi yöneticisi Shane Oliver, "Hisse senetleri ve çeşitli varlıklarda görülen güçlü rallilerin ardından hepsi bir süre duraklama ihtimaline açık. Ancak hepsinden fazla spekülatif ilgi nedeniyle aşırı yükselen ve köpük oluşan Bitcoin için geçerli." dedi.

Düşüşle birlikte Bitcoin'un bu yılki kazancı yüzde 130'a geriledi.

Piyasada popüler kripto paranın yükselişine ilişkin görüşler ikiye ayrılıyor. Kripto para takipçileri daha geniş bir yatırımcı tabanı oluştuğu ve geniş para politikasından kaynaklı doların zayıflığı karşısında hedge arayışını işaret ediyorlar.

Dijital varlıkları beğenenler kripto paralara bakışın 2017'de olduğundan farklı olduğunu savunuyorlar.

Onlara göre Fidelity Investments ve JPMorgan Chase & Co. gibi şirketlerden artan bir kurumsal ilgi mevcut. Daha bu hafta Van Eck Associates Corp.'un Bitcoin ETF'leri Deutsche Boerse Xetra Borsasında işlem görmeye başladı. PayPal Holding Inc. Ekim'de müşterilerinin kripto paralara erişimine imkan vereceğini açıklamıştı.

Ancak üç yıl önce 19 bin doları aşarak rekor kıran Bitcoin'ın bir yıldan kısa bir sürede 3 bin dolarlı seviyelere gerilediğini not etmekte fayda var.