Advertisement
HABERLER ABONE OL

BlackRock Inc. öncülüğünde bir grup, Suudi Arabistan’ın daha fazla yabancı şirkete açılması ve fosil yakıt üretimindeki büyük artışı fonlamaya yönelik arayışları ile birlikte, bu ülkenin doğalgaz boru hatlarına 15,5 milyar dolar yatıracak.

Söz konusu konsorsiyum, Saudi Aramco’nun doğalgazını tüm ülke boyunca taşıyan boru hatları üzerindeki 20 yıllık finansal kiralama haklarını elinde tutan yeni bir kuruluşun yüzde 49’luk payına sahip olacak. Suudi Arabistan’ın emeklilik fonu tarafından kontrol edilen Hassana Investment Co., BlackRock Real Assets ile birlikte gruba liderlik edecek.

Aramco tarafından pazartesi günü duyurulan bu anlaşma, Suudi Arabistan’ın varlık satışına gitme ve buradan elde ettiği geliri, yapay zekadan elektrikli araçlara, yeni sektörlerin fonlanması için kullanmaya ve aynı zamanda hem petrol hem de doğalgaz üretimini de artırmaya kullanma yönündeki planlarının bir parçasını oluşturuyor.

Aramco, Nisan ayında benzer yapıdaki anlaşma ile, petrol boru hatları ile ilişkili 12,4 milyar dolarlık bir payı, aralarında Washington merkezli EIG’nin bulunduğu yatırımcılara satmıştı.
Bloomberg, geçen ayki bir haberinde, BlackRock’ın doğalgaz boru hatları için teklif veren firmalar arasında yer aldığını duyurmuştu.

Diğer firmalar arasında ise EIG, İtalyan altyapı şirketi Snam SpA ve Çin’in devlet destekli şirketi Silk Road Fund Co.’nun yer aldığı kaydedildi. Konsorsiyuma daha sonra, BlackRock ve Hassana’nın yanında diğer yatırımcılar da dahil olabilir.