Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

SEFER YÜKSEL

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Yazıcı, sigorta sektöründe girişimciler için bir çok fırsat olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Yazıcı, "Burada işin hem dijitalleşme adına hem de veri analitiği tarafında yapılacak bir çok şey var" dedi. Yapay zekanın bugün bütün sektörlerde konuşulduğunu ama özellikle sigorta sektörüne girdiğinde bambaşka bir durumun karşımıza çıktığını vurgulayan Yazıcı, "Özellikle o verinin işlenmesi önleyici yaklaşım için alanları açıyor. Siber güvenlik tarafında ciddi şekilde kullanılmakta. Özellikle sahtekarlık gibi bir takım konularda. Ya da şu anda üzerinde ciddi çalışmaların yapıldığı blockchain teknolojisi gerçekten sigortayı tamamen değiştirecek bir yaklaşımı beraberinde getirecek" diye konuştu.

Bugün bunu görüp yatırım yapan, araştırmasını yapan bazı şirketlerin olduğunun altını çizen Yazıcı, e blockchainin sigorta sektörü için çok çok ayrı bir öneme sahip olduğunun altını çizdi. Blockchainin mantığı ile sigortanın mantığı bir birine çok uyduğunu ifade eden Yazıcı, "Mesela akıllı sözleşmeler bugün blockcahin üzerine yazılıyor. Bu sözleşmelerle birlikte sigorta poliçesinin de aslında o döngü içerisinde yer aldığını ve sonuçta hasar sürecine otomatik olarak o hasarın otomatik olarak ödenebileceğini öngörebiliyoruz. Dolayısıyla bu sektör için çok çok önemli bir yaklaşım için değerlendirilebilir" dedi.

'Girişimler için sigorta sektöründe keşfedilecek bir çok fırsat var'

Sigorta sektörünün diğer sektörlerden çok farklı bir sektör olduğunun altını çizen Yazıcı, "İnsan hayatının her noktasına hem de fazlasıyla dokunan bir sektör. Neredeyse dokunmadığı bir alan yok. Bu nedenle ben sigorta sektörünün, sektörler üstü bir yapısı olduğunu hep anlatmışımdır. Tehlike ve riskin bulunduğu bütün alanlar için sigorta sektörü geçerli olacak" diye konuştu. Sigorta sektörünün önünde keşfedilecek bir çok fırsat olduğunu ifade eden Yazıcı, insurtechlerin katkısının tam da bu noktada devreye girdiğini kaydetti. Sigorta şirketlerinin ve sektörün dijitalleşme ve inovasyon tarafında önemli çalışmalarının olduğun belirten Yazıcı, öte yandan yapılamayan, atlanan, belki de görülemeyen bazı konuların da girişimler tarafından görülüp tekrardan ön plana çıktığının altını çizerek, "Sektör de girişimlerle bu işbirliğini geliştirerek farklı boyutlara gidiyor" dedi.

'Sektörün dijitalleşmesinde TSB'nin katkısı büyük'

Sigortanın uzun yıllardır sigortayı olay olduktan sonra devreye giren bir yaklaşım olarak tanındığını vurgulayan Yazıcı, bugün bakıldığında sistemin pek de böyle çalışmadığının görüldüğünü söyledi. Bugün daha önleyici yaklaşımların da sigorta sürecinin içerisine girmesinin ön plana çıktığını kaydeden Yazıcı, "Özellikle risk önleyici yaklaşımlar konusunda bir çok girişimin sektöre bu yönde yaptığı katkılar da var. Bu takibi ki sigorta şirketlerine de yansıyor. Birey kaza yapmadıkça hasar oranlarının da azalması söz konusu olacak. Şirketin teknik anlamda karlılığına da olumlu yansıyacak" dedi. Bankacılık alanında fintechlerin keşfedildiğini ancak bunun 6-7 yıllık bir geçmişi olduğunu vurgulayan Yazıcı, Türkiye sigorta sektörünün girişimcilik alanını yeni yeni keşfettiğini belirtti. Öte yandan sigorta sektöründe çok iyi çalışan girişimlerin de olduğunu ve ciddi şekilde parlamaya başlamadıklarını kaydeden Yazıcı, "Bence burada Türkiye Sigorta Birliği'nin (TSB) rolü çok çok önemli. TSB'nin dijital dönüşümdeki rolü gerçekten ben şu ana kadar yapılmış en iyi işlerin arasına koyabiliyorum. TSB'nin 5 yıllık stratejik hedeflerine baktığımızda 14 tane inisiyatif görüyorum. Mesela bunlardan bir tanesi dijitalleşme diğeri de veri paylaşımı ve veri analitiği ki gerçekten de çok çok önemli" diye konuştu.