Advertisement
HABERLER ABONE OL

8-13 Mart tarihleri arasında Bloomberg’in anketine katılan 49 ekonomist, Fed’in enflasyonda görülen son yükselişe rağmen bu sene için 3 faiz indirim beklentilerini değiştirmedi.

Ekonomistlere göre Fed gelecek haftaki toplantıda faizlerde değişikliğe gitmeyecek ve yüzde 5,25-5,5 aralığında tutacak. Politika yapıcıların ilk faiz indirimini Haziran ayında yapması bekleniyor. Çoğu katılımcı bu yıl 3 veya daha fazla indirim bekliyor.

Nationwide Mutual Insurance Kıdemli Ekonomisti Kathy Bostjancic FOMC’nin bu yıl için enflasyon tahminini yukarı yönde revize edebileceğini, faiz projeksiyonlarında ise değişim beklemediklerini söyledi.

Ankete göre bu sene için büyüme tahmini yüzde 1,4’ten yüzde 1,7’ye, enflasyon tahmini yüzde 2,4’ten yüzde 2,5’e yükselebilir.

ABD’de enflasyon 2 ay üst üste tahminlerin üzerinde gerçekleşmiş, bu da Fed’in temkinli hareket edeceği beklentisini artırmıştı.

Bloomberg Economics Kıdemli Ekonomisti Anna Wong “FOMC üyelerinin bu sene için toplam 75 baz puanlık faiz indirimi tahmini değişmesini beklemiyoruz. Büyüme, istihdam ve enflasyona bakınca Fed’in yakın vadede faiz indirebilecek konumda olmadığını düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Ankete katılan ekonomistlerin ekonomik görünüm hakkında iyimser olduğu görüldü. Katılımcıların sadece yüzde 17’si 12 aylık dönemde resesyon bekliyor.