Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin düzenlediği ankete katılan 18 kurumun medyan tahminine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Perşembe günkü toplantısında, politika faizini değiştirmemesi, ancak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini artırması bekleniyor.

Geç likidite penceresi faiz oranlarına ilişkin beklentilerini paylaşan dört kurumdan iki tanesi %12.25, diğerleri ise %11.25 ve %11.75 faiz oranı bekliyor. Borç verme faizinde üç kurum %10.75 beklerken, bir kurum da faizin %9.75 olmasını bekliyor.

Politika faizinin sabit kalacağı beklentisinde olan bir kurum, ağırlıklı ortalama fonlama faizindeki artışın sürebilmesi için ya koridor üst bandının ve geç likidite penceresinin beraber artırılabileceğini ya da geç likidite penceresi aracılığıyla borç vermek için sadece buradaki 150 baz puanlık sabit marjın artırılabileceğini belirtti.

TCMB, 28 Mayıs 2018'deki para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin açıklamasında, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirleneceğini belirtmişti.

Politika faizinde 100 baz puan artış bekleyen bir başka kurum ise ağırlıklı ortalama fonlama faizi koridorunun simetrik olarak 100 baz puan artmasını öngörüyor.

Para Politikası Kurulu (PPK) Ağustos toplantısı için Perşembe günü bir araya gelerek TSİ 14:00'te faiz kararını açıklayacak.