Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi yıla yükselişle başladı.

Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin hem mevcut durum algısı hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde iyileşme yaşandı. TCMB’nin Kasım ve Aralık aylarında yaptığı güçlü faiz arttırımları sonrası TL’de kısmi bir değerlenme sürecinin başlaması ve bunun finansal piyasalara olumlu yansımaları Tüketici Güvenindeki artışın bir nedeni olarak öne çıktı. Aralık ayı başında devreye giren güçlü kapanma süreci sonrası Kovid-19 vaka sayılarındaki gerileme ile aşılanma sürecinin başlıyor olması da güveni olumlu etkiledi.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi bir önceki aya göre yüzde 4,76 artarak 85,65 değerini aldı. Diğer taraftan, içinde bulunulan dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi ise yüzde 31,96 gibi sert bir oranda artarak 52,31 değerini aldı.

Geçtiğimiz yılın Ağustos-Kasım döneminde hem faiz hem kur artışıyla olumsuz etkilenmeye başlayan tüketim eğilimi döviz kurlarının görece istikrar kazanmasıyla dipten döndü.