Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin bir önceki aya göre algısında iyileşme gözlenirken, geleceğe ilişkin beklentilerde hafif düşüş, tüketim eğiliminde ise güçlü gerileme izleniyor. Pandeminin tekrar artış eğilimine girmesi, jeopolitik gelişmeler ile yükselen döviz kurları ve faizler tüketim eğilimini olumsuz etkileyen faktörler olarak görünüyor. Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi’nin bir önceki aya göre yüzde 0,09 gerileyerek 81,97 değerini aldığını izliyoruz.

Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise yüzde 35,64 gibi sert bir oranda düşerek 41,72 değerini almıştır. Tüketim eğilimimdeki düşüşte başta otomobildeki ÖTV olmak üzere bazı ithal ürünlere vergi artışı ve enflasyonun artış eğiliminin de olduğunu düşünüyoruz.

Haziran ve Temmuz aylarında ortalama 89 değerinde olan Tüketici Güveninin, Ağustos ayının başından bu yana gerileme göstererek ortalama 72 değerine geldiğini izliyoruz. Üçüncü çeyreğe girerken hızlanan tüketim eğiliminin dördüncü çeyreğe doğru giderken tekrar yavaşlamaya başladığını izliyoruz.