Advertisement
HABERLER ABONE OL

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), insan hakları ihlali, savaş ve şiddet gibi sebeplerle yerlerinden edilen kişilere yardım için 2023'ün ilk aylarında kullanılmak üzere 1,53 milyar dolar bağış alacağını açıkladı.

Yüksek Komiser Filippo Grandi, yazılı açıklamasında, "Çatışmalar ve iklim değişikliği başta olmak üzere birçok krizin sonucu olarak dünyada rekor sayıda yerinden edilen kişi, şimdiye kadar hiç görülmemiş şekilde yardıma muhtaç durumda." ifadesini kullandı.

Grandi, BM üyesi ülkelerden 2023'ün ilk dönemi için vadedilen bağış miktarının 1,13 milyar dolar olduğunu, bunun yanı sıra UNHCR'nin özel sektör ortaklarından 400 milyon dolar bağış geleceği bilgisini paylaştı.

Bağışlarla gelecek yıl boyunca oluşması muhtemel ihtiyaçların yüzde 15'inin karşılanabileceğini belirten Grandi, "Ne mutlu ki UNHCR'nin cömert bağışçıları desteklerine devam ederek parlak bir gelecek için umut oluşturuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Toplam bağış hedefi 10 milyar dolar

Grandi, 2023'ün sonuna kadar yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmesi için bağışlara devam edilmesi gerektiğini vurguladı ve UNHCR'nin 2023 için toplam bağış hedefinin 10 milyar 221 milyon dolar olduğunu belirtti.

UNHCR, Ukrayna savaşı ve Afganistan'daki insani kriz nedeniyle bütçesini 2023'te yüzde 13,5 artırma kararı almıştı.