Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bank of America stratejistlerine göre ABD hisse senetleri piyasası, ekonomik koşulların istikrara kavuştuğu yılın ikinci yarısında nihai olarak toparlanmadan önce yeni bir düşüşe hazırlanıyor.

Michael Hartnett liderliğindeki stratejistler geçtikleri bir bilgi notunda, yatırımcıların S&P 500'ün %17 artarak 4 bin 200 seviyesine çıkmadan önce yaklaşık yüzde 10 düşerek 3 bin 600 puana düşeceğini öngördü.

"Ekonomik ve kazanç resesyon dönemlerinde ticaret sabır gerektirir" diyen uzmanlar 'acı veren işlemlerin' Fed’in faiz öngörülerinde, tahvil getirilerinde ve kredi marjlarında ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayan istikrarlı bir ekonomiyi tanımlayan "Goldilocks zirvesi" işaretleri verene kadar süreceğini belirtti.

Küresel hisse senetleri, Çin'in yeniden açılması, enflasyonun soğuması ve merkez bankalarının sıkılaştırmaya yönelik daha az agresif bir yaklaşım benimseyeceği beklentileriyle artan iyimserlikle bu yılın başında yükselmişti.

Stratejistler Avrupa ve Asya hisselerini ABD'ye tercih ediyor

Yine de stratejistler, yüksek faizleri göz önünde bulundurarak ABD emsallerine kıyasla Avrupa ve Asya hisselerini giderek daha fazla tercih ediyorlar. Hartnett, Avrupa hisse senetlerinin ABD karşısında gösterdiği performansın geçen hafta "bir çağın başlangıcı" olduğunu söylerken, Goldman Sachs Group emsalleri Çin hisse senedi rallisinin devam edecek daha fazla alanı olduğunu söyledi.

Citigroup Inc.'in EPFR Global verilerine atıfta bulunan ayrı bir notuna göre, küresel hisse senedi fonlarına 11 Ocak'a kadar olan haftada 7,2 milyar dolarlık giriş gerçekleşti.

Barclays stratejistlerinden Emmanuel Cau, Cuma günü geçtiği bir notta "Piyasaların enflasyon konusunda bardağın yarısını dolu görmek ve şahin söylemini reddetmek için iyi nedenleri olabilir. Fiyat baskılarının ılımlı olduğuna dair daha fazla işaret artık sadece imalatta değil hizmetlerde de görülüyor ve iş piyasasında da bazı çatlaklar gözleniyor" ifadelerini kullandı.

En son ABD rakamları enflasyonun Aralık ayında yavaşlamaya devam ettiği ve fiyat baskılarının zirve yaptığı görüşünü güçlendirirken Fed'i faiz oranı artışlarının hızını yeniden yavaşlatma yoluna soktu.

David Kostin liderliğindeki Goldman Sachs stratejistleri, Perşembe günü geç saatlerde geçtikleri bir bilgi notunda, piyasa yumuşak bir inişi fiyatlasa da "S&P 500 kazanç revizyonları sert bir inişe işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundular. Ekibin beklediği gibi resesyon olmaması durumunda ise S&P 500’de hisse başına kazanç artışının bu yıl yatay seyredeceğini söylediler.