Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bank of America stratejistleri hisse senedi yatırımcılarının soğuyan işgücü piyasası ve Fed ekseni etrafındaki iyimserliğinin abartıldığını belirtirken gelecek yıl iş kayıplarında yaşanacak olası bir artış öncesinde rallinin satılmasını öneriyor.

Michael Hartnett liderliğindeki stratejistler, küresel hisse senedi fonlarının üç ayın en büyük haftalık çıkışlarını gerçekleştirdiğini gösteren bir notta, "Bizim gibi düşüş beklentisi olanlar 2023'teki işsizliğin, enflasyonun 2022’de ‘Ana Cadde’ Tüketici Güveni için olduğu kadar şok edici olacağından endişe ediyor" ifadelerini kullandı. Ekip 2023'ün ilk yarısında hisse senetleri yerine tahvilleri tercih ettiğini yineleyerek, "Buradan risk rallileri satıyoruz" dedi.

Hisse senetleri, Fed'in bir resesyondan kaçınmak için enflasyonu zamanında dizginleyebileceğine dair yapılan yatırımlarla son iki ayda toparlanmıştı.

Bu görüş, bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell'ın merkez bankasının faiz artırımlarının hızını yavaşlatmaya hazır olduğunun sinyalini vermesinin ardından güçlenmişti, ancak görünüme ilişkin önemli bir ipucu bugün en son istihdam raporundan gelecek.

Ekonomistler, verilerin işgücü talebinin azaldığını göstermesini bekliyor, ancak bunu arzla daha uyumlu hale getirmek ve ücret artışını kontrol altına almak için daha büyük bir yavaşlama gerektiğini söylüyor.

Bank of America, hisse senetleri üzerindeki olumsuz duruşunda yalnız değil. JPMorgan Chase & Co. ve Goldman Sachs Group Inc.'deki piyasa stratejisi ekipleri de ekonomik durgunluk korkularının ortasında gelecek yılın başlarında daha fazla düşüş olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Bank of America'nın notuna göre, küresel hisse senedi fonlarında ABD hisse senetlerinin öncülük ettiği harekette 30 Kasım'a kadar olan haftada 14,1 milyar dolarlık çıkış oldu.

EPFR Global verilerine atıfta bulunan notta, küresel tahvillerden yaklaşık 2,4 milyar dolar çıkarken, nakit fonların 31,1 milyar dolar girişi olduğu görüldü. Avrupa hisse senedi fonlarında da, arka arkaya 42. haftada itfa açıkladı.