Advertisement
HABERLER ABONE OL

Aralarında Michael Hartnett'in bulunduğu BofA stratejistleri, faizlerin artırılma olasılığının yükselmesinin nakit seviyelerinin yüzde 5,1 ile Mayıs 2020'den bu yana en yüksek seviyesine çıkmasına yol açtığını kaydetti.

Ankete göre, hisse senedi tahsisi önceki aya göre 12 yüzde puanı düşerek net yüzde 46'ya geriledi ve Ekim 2020'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Hartnett, yatırımcıların çok temkinli olduğunu, ancak çok azının "kesin aşağı beklentiye" sahip olduğunu belirtti.

Anket, yatırımcıların teknoloji hisselerini azalttığını ve sağlık hizmetleri hisseleri ve nakitlerini artırıp daha savunmacı bir pozisyon aldıklarını, ancak "teknoloji hisselerinde uzun pozisyonun" en yoğun işlem olarak kalmaya devam ettiğini ve ikinci en yoğun işlemlerin Bitcoin'de olduğunu gösterdi.

Anket katılımcıları, Fed'in tahvil alımlarını azaltmasının Nisan 2022'de bitirilmesini ve gelecek yıl iki kez faiz artırımına gidilmesini bekliyorlar.

Öte yandan, yatırımcılar enflasyonu ikinci en büyük kuyruk riski, Kovid-19'u ise üçüncü en büyük risk olarak görüyorlar.

Anket 3-9 Aralık döneminde düzenlendi. Ankete toplam 1,1 trilyon doları yöneten 371 uzman katıldı ve 968 milyar doları yöneten 330 katılımcı anket sorularını yanıtladı.

Societe Generale, yayımladığı bir araştırma raporunda, şu anki reel politika faizi düşünüldüğünde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın belirli olmayan bir kur seviyesini korumak için değerli döviz rezervlerini harcadığını belirtti.

Döviz piyasasına müdahalelerin halihazırda istikrarsız olan durumu daha da kötüleştirerek kura olan güvenin azalmasına neden olabileceğini belirten Societe Generale, Türkiye İstatistik Kurumu’nun enflasyon verileriyle ilgili de soru işaretleri olduğunu ifade etti.

TCMB’nin 16 Aralık’ta gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısından 100 baz puanlık bir faiz indirimi bekleyen banka, dolar kurunun 2022’nin ilk çeyreğinde 15 seviyesinde olmasını ve faizlerin ise zorunlu olarak artırılarak yüzde 20’ye çıkarılmasını bekliyor.

SocGen: Türkiye'de hiperenflasyon dönemi başlayabilir

Societe Generale stratejistleri, daha önce yayımladıkları bir raporda Türk lirasına olan güvenin azalmasıyla insanların bankalardan varlıklarını çekebileceğini, finansal piyasalardaki istikrarın bozulabileceğini ve Türk lirasındaki değer kaybının bir hiperenflasyon dönemine yol açabileceğini belirtmişti.

Kurdaki değer kaybını durdurmak için seçeneklerin kısıtlı olduğunu belirten stratejistler, düşük döviz rezervleri düşünüldüğünde sermaye kontrolünün ya da acil bir faiz artırımının seçenekler arasında bulunabileceğini ifade etmişti.

Stratejistler, acil bir faiz artırımının daha olası bir senaryo olduğunu fakat mevduat çekme limiti gibi bazı sermaye kontrolü araçlarının kullanılmasının da mümkün olduğunu dile getirmişlerdi.

Avrupa’da doğalgaz fiyatları, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin tırmanmasıyla yaşanan enerji krizinin gelecek kış aylarında da devam edebileceğine dair endişelerle rekor kırdıktan sonra yükselişini sürdürdü.

Hollanda’da vadeli doğalgaz kontratları pazartesi günü yüzde 5,9 yükselerek megavatsaat başına 116,08 euro ile rekor tazeledikten sonra salı günü 119,51 euro seviyesinde bulunuyor.

Yatırımcılar Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri varlığını artırmasına odaklanırken, olası bir yaptırımla beraber Kuzey Akım 2’den gelecek doğalgaz aktarımının gecikebileceğine yönelik endişeler doğalgaz fiyatlarını yükseltti.

Avrupa’da ekonomilerin yeniden açılmasıyla doğalgaza olan talep fiyatları halihazırda yükseltirken üzerine jeopolitik risklerin eklenmesi de doğalgaz fiyatlarında yeniden rekor kırılmasında etkili oldu.

Doğalgaz fiyatları en son Ekim ayı başında bu seviyelere kadar tırmanmış sonrasında Kasım başında 64 euroya kadar gerilemişti.

Bitcoin 10 Kasım’da tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan art arda 5 haftadır düşüş kaydederek 200 günlük hareketli ortalamasının sınırında bulunuyor. Pazartesi günü yüzde 8,4’e yakın değer kaybıyla 45 bin 773’e gerileyen kripto para, son iki ayın en düşük seviyelerine yakın bir seyir izliyor.

Bloomberg Galaxy Kripto Para Endeksi yüzde 7,4 değer kaybederken Solana, Cardano ve Polkadot gibi DeFi tokenlar daha da fazla düşüş kaydetti. Ethereum 3 bin 700 dolara kadaar gerilerken Litecoin 146 dolar civarında bulunuyor.

Kripto paralarda iki hafta önce yaşanan düşüşten sonra Bitcoin ve diğer koinler kayıplarının bir kısmını telafi ederken birçok DeFi tokeni yeniden yükselememişti. Aave, Balancer, Compound, Sushi, Synthetix, Uniswap gibi tokenlerin performansını ölçen DeFi Pulse Endeksi yüzde 24 düşüş kaydetmişti.

DeFi endeks fonu yöneten Index Coop’un İş geliştirme Müdürü Simon Judd ise DeFi’lara çok kısıtlı bir grubun ilgi gösterdiğini ve düşük performansın sebebinin de bu olduğunu belirtti. Birçok DeFi Tokenin düşük likiditeye sahip olduğunu belirten Judd, “Ufak bir satış baskısı bile büyük bir etki yaratabiliyor” dedi.