Advertisement
HABERLER ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ) yönetim kurulu üyeleri geçen hafta yaptıkları toplantıda negatif faiz politikasına son vermenin potansiyel zamanlamasını tartışırken, birkaç üye bu hamleyi yapmak için acele etmediklerini belirtti.

Dokuz yönetim kurulu üyesinden biri 18-19 Aralık’taki toplantıda, “Banka, önümüzdeki bahardaki ücret müzakerelerindeki gelişmeleri gördükten sonra bir karar alsa bile çok geç olmaz” dedi. Aynı üye, temel enflasyonun yüzde 2 hedefini önemli ölçüde aşmasının yalnızca küçük bir risk olduğunu söyledi.

Bir diğer üye, bankanın ekim ayında getiri eğrisi kontrol mekanizmasının esnekliğini artırmasının ardından verimli bir ücret-enflasyon döngüsüne ulaşılıp ulaşılmadığını belirlemek için “yeterli hareket alanı” olduğu görüşünü dile getirdi. Bu görüşlerin, politika yapıcıların ocak ayındaki BOJ toplantısında dünyanın son negatif faiz rejimine son verip vermeyeceğine ilişkin piyasa spekülasyonlarını soğutmaya yardımcı olması muhtemel.

Bloomberg’in bu ayın başlarında yaptığı ankete katılan ekonomistlerin yarısı, bankanın mart ayında beklenen ücret görüşmelerinin ilk sonuçlarını değerlendirmesinin ardından negatif faiz uygulamasına nisan ayında son vereceğini tahmin ediyor.