Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Tarım Bolat: Türkiye dünyanın 7'nci büyük tarımsal üreticisi

Bolat: Türkiye dünyanın 7'nci büyük tarımsal üreticisi

  • Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin dünyanın 7'nci büyük tarımsal üreticisi olduğunu belirtirken, tarım sektöründe yıl sonunda yüzde 10'un üzerinde çift haneli büyüme beklediklerini söyledi.

Türkiye'nin ekonomi platformu Bloomberg HT'yi Google listesine ekleyin Türkiye'nin ekonomi platformu Bloomberg HT'yi Google listesine ekleyin
Bolat: Türkiye dünyanın 7'nci büyük tarımsal üreticisi
02 Eylül 2026, 00:18 Güncelleme :

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin dünyanın 7'nci büyük tarımsal üreticisi olduğunu belirterek, "Dünyanın 7’nci büyük tarımsal üreticisi ülkeyiz ve dünyada kendi kendine yeterli olabilen ilk 10 ülke arasında tarımda yer alıyoruz" dedi.

Tekirdağ'daki temaslarına Valilik ziyaretiyle başlayan Bolat, Vali Recep Soytürk'ten kentte yürütülen çalışmalar ve ekonomik durum hakkında bilgi aldı.

Bolat, daha sonra beyaz eşya sektörü temsilcileriyle bir araya gelerek sektörün talep ve beklentilerini dinledi.

REKLAM

REKLAM

Ardından sahil dolgu alanında düzenlenen Tekirdağ Tarım, Sanayi, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı'nın açılışına katılan Bolat, organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Tekirdağ'ın kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten Bolat, kentin nüfusunun her geçen gün arttığını ve Türkiye'nin parlayan yıldızlarından biri haline geldiğini söyledi.

Pandemi döneminde tarımın öneminin bir kez daha ortaya çıktığını ifade eden Bolat, hükümet ve devlet olarak tarımsal üretimi desteklemeyi sürdürdüklerini belirtti.

REKLAM

REKLAM

"Türkiye büyük bir üretim ülkesi haline geldi"

Türkiye'nin sanayi, tarım ve hizmet sektörlerinde dünyada ilk 10 içerisinde yer aldığını belirten Bolat, Türkiye'de üretilen birçok ürünün küresel pazarlarda talep gördüğünü söyledi.

Bolat, şöyle devam etti:

"Türkiye büyük bir üretim ülkesi haline geldi. Sanayide, tarımda, hizmetler sektöründe hep dünyada ilk 10'ların içerisindeyiz. Tarım ürünlerimiz de lezzetiyle, o güzel tadıyla yine başta Avrupa olmak üzere aranan ve takdir gören ürünler arasında yer almakta. Bu sayede Avrupa'nın birinci tarım ülkesiyiz. 83 milyar dolar üretimle, 2002'de bu üretimimiz 23 milyar dolardı. Dünyanın 7'nci büyük tarımsal üreticisi ülkeyiz ve dünyada kendi kendine yeterli olabilen ilk 10 ülke arasında tarımda yer alıyoruz. Tabii, tarımın yan kollarında da dünyada iyi sıralardayız. Mekanizasyonda 4’üncüyüz. Tarım makinelerinde ve birçok tarım ürününde de dünyada 1'inci, 2'nci, 3'üncü konumda ürünlerimiz var."

REKLAM

REKLAM

Bolat, konuşmasında Ticaret Bakanlığı'nın sektöre yönelik destekleri hakkında da bilgi verdi.

"Tarım sektörümüzün ikinci çeyrekte büyüme oranı yüzde 13,3 oldu"

Bu yıl tarım sektöründe güçlü bir performans kaydedildiğini belirten Bolat, yıl sonunda çift haneli büyüme beklediklerini ifade etti.

Bolat, şöyle devam etti:

"Bu yıl tarım sektörümüzün ikinci çeyrekte büyüme oranı yüzde 13,3 oldu. Maşallah. 2026 yılının başından itibaren karlar, yağmurlar Rabbimize hamdolsun büyük bir bereket getirdi. Yeraltı suları, tarımsal sulama barajları, içme suyu barajları ve HES barajları suya doydu. Bu durum tarımsal üretimde de büyük artışlar meydana getirdi ve bu yılın sonunda inşallah göreceğiz ki tarımda yüzde 10’ların üzerinde çift haneli bir büyümeyi göreceğiz."