Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Chicago Fed Başkanı Charles Evans bugün Hong Kong'ta yaptığı değerlendirmede ABD ekonomisinin yavaşlama işaretleri gösterdiğini ancak paniklemek için bir neden olmadığını söyledi.

Faiz konusuna dair Evans "Şimdi durup beklemek, işlerin nasıl gelişeceğini görmek ve temkinli olmak için iyi bir zaman." yorumunu yaptı.

Evans, istihdam piyasasının güçlü olmasının, ABD'de mali politika etkisinin azalmasının ve küresel büyümenin yavaşlamasının Fed'in para politikasında 'duraksaması'nı desteklediğini belirtti.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ise İngiltere Merkez Bankası'nın AB'den ayrılması gibi bir takım riskler nedeniyle Fed'in bu yıl en fazla bir kez faiz artırması gerektiğini söyledi.

Bugün Londra'da konuşan Harker "Potansiyel riskler hafif aşağı yöne işaret ediyor.  Ancak görünüm hala pozitif ve ekonominin büyümeye devam ettiğini görüyoruz. Benim görüşüm, bu yıl en fazla bir, 2020'de de bir faiz artışı uygun olur" diye konuştu.
 
Açıklamalar, Wall Street'te Cuma günü yaşanan sert düşüş sonrası geldi. Borsalar bu yılın en büyük kayıplarını gerçekleştirirken getiri eğirisi tersine döndü. Terse dönüş genelde resesyon göstergesi olarak görülüyor. Fed yetkilileri geçen haftaki toplantıda ABD için büyüme tahminlerini ve faiz artış tahminlerini düşürmüştü.

Harker bu yıl büyümenin yüzde 2'nin biraz üzerinde olabileceğini öngördü.

Yine bugün konuşan ABD eski Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen getiri eğrisinin tersine dönmesinin resesyon sinyali olmadığını söyledi.