Advertisement

Haftanın ilk işlem gününde 120,853.75 puan ile kapanış fiyatlarına göre rekor seviyeyi gören Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi, Salı gününe yükselişle başlamasının ardından sabah saatlerinde düşüşe geçti.

Ocak 2018'den beri ilk kez Salı günü 120 bin üzerinde açılan gösterge endeks, ivme kaybeden küresel iyimserlik ve yurt içi veri akışının etkisiyle eksiye geçti.

BIST 100 Endeksi, yurt içi piyasaların jeopolitik risklerin azalması ve ABD – Çin ticaret anlaşmasının imzalanacağı beklentilerinden destek bulmasıyla birlikte geçen hafta Perşembe günü

yükselişe geçti. Gösterge endeks Perşembe gününden bu yana yüzde 6'nın üzerinde yükseliş kaydetti.

Küresel iyimserlikte ABD ile İran arasında yükselen gerilimin düşmesi etkili olmuştu. Jeopolitik gerginliğin azalması küresel çapta riskli varlıkları destekledi. Ayrıca piyasalar, Çarşamba günü açıklanması beklenen ABD – Çin kısmi ticaret anlaşmasına ilişkin iyimserlikten de destek buluyor.

Hisse endekslerindeki iyimserlik ivme kaybediyor”

ABD'nin Çin için kur manipülatörü tanımlamasını resmi olarak kaldırması gibi riskli varlıkları destekleyen gelişmelere karşın iyimserliğin azalması endeksleri olumsuz etkiliyor.

Garanti BBVA'nın Salı günkü notunda genel olarak olumlu görünümün altı çizilmekle birlikte hisse endekslerinde iyimserliğin ivme kaybettiği belirtildi.

TL cinsi varlıklar geçen haftadan bu yana küresel ralliden destek buldu

Türk Lirası cinsi varlıklar geçen hafta Perşembe gününden beri jeopolitik gelişmeler ve ticaret iyimserliğiyle tetiklenen küresel yükselişten destek buldu. Türkiye 2 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Perşembe gününden bu yana TSİ 11:15 itibarıyla 123 baz puan düşüşle yüzde 10.58'e geriledi. 100 yıllıkların faizi 76 bp düşüşle yüzde 11.38 oldu. Türkiye'nin risk göstergesi 5 yıl vadeli borç temerrüt takası (CDS) 265.88 ile Mayıs 2018'den beri en düşük seviyeye geriledi. Ancak gelişen piyasalar arasında Arjantin'in ardından hala en yüksek ikinci sırada geliyor.

Borsa 5 günde yüzde 6'dan fazla yükseldi

BIST 100 Endeksi yüzde 0.45 düşüşle 19,708 puan oldu. 70 hisse senedi düşerken 25 hisse yükseldi. Garanti Bankası yüzde 1.31 kayıpla endeksin düşüşüne en fazla katkıyı sağlayan şirket oldu. BIST 100 Endeksi geçen 5 günde yüzde 6.31 yükselirken 30 günde yüzde 8.36 artış kaydetti.

Türk Lirası dolar karşısında Perşembe günü gördüğü 5.92'li seviyelerden gerileyerek Pazartesi günü 5.8536'ya kadar çekildi.

Türkiye'de bugün açıklanan verilere göre sanayi üretimi Kasım'da beklentinin altında artış kaydetti. Buna göre sanayi üretimi aylık yüzde 0.7, yıllık yüzde 5.1 arttı. ABD'de TSİ 16:30'da açıklanacak enflasyon verisi piyasalar tarafından takip edilecek. Bu hafta hem yurt içi hem de yurt dışında veri akışı açısından yoğun olacak.