Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Alman mühendislik şirketi Bosch, yarı iletken işini, silisyum karbür çiplerle (SiC) genişletmek için ABD'li çip üreticisi TSI Semiconductors'ı satın alacağını duyurdu.

Satın alım, TSI Semiconductors'ın Kaliforniya Roseville'deki üretim tesislerine birkaç yıl içinde yapılacak 1,5 milyar dolarlık bir yatırımı içeriyor. 2026'dan başlayacak ilk çipler, silisyum karbür bazlı 200 milimetrelik model olarak üretilecek.

ABD topraklarında daha fazla çip üretileceğine dair bu yatırım haberi, Kovid-19 salgınıyla başlayan küresel yarı iletken tedarik sorunundan en çok etkilenen sektörlerden biri olan otomotiv dünyasında memnuniyetle karşılandı.

Çip tedarik sıkıntısı özellikle insanların pandemi döneminde evde kaldığı süreçte, elektronik ürünlere olan talepteki artış ve otomotiv sektöründe elektrikli araçlara dönüşümle birlikte daha da artmıştı.

Bosch'un yeni fabrikasında üretilecek olan silisyum karbür çipler (SiC), otomobil üreticileri arasında da popüler bir ürün. Şirket, SiC pazarının yılda ortalama yüzde 30 büyüdüğünü ve bunun kısmen elektrikli araçlar için daha geniş menzil ve daha verimli şarj sunmalarından kaynaklandığını açıkladı.

Bu çipler sayesinde araçlarda, yüzde 50'ye kadar daha az enerji kaybı ve daha az bakım ihtiyacı doğuyor.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu yatırım, üretim maliyetlerini düşürecek, elektrikli araç tedarik zincirimizi güçlendirecek, Amerikan üretiminin yeniden inşasına yardımcı olacak ve Kaliforniya'nın çalışan aileler için ekonomik fırsatlar yaratacak" dedi.