Advertisement
HABERLER ABONE OL

2022'de Fed'in faiz artışı kararı alabileceğine yönelik yönlendirmelerde bulunan Fed yetkililerine yenisi eklendi.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, ABD'de tam istihdamın gerçekleşmesi ve enflasyonun Fed'in hedeflediği seviyeye gelmesi durumunda 2022 sonunda Fed'in faiz artırmayı düşünebileceğini belirtti.

Yahoo Finance röportajında konuşan Rosengren, "Burada kriter, yüzde 2 ve üzerinde sürdürülebilir bir enflasyon ve tam istihdam. Ben bunları gelecek senenin sonu itibariyle görebileceğimizi bekliyorum. Tabii bu durum ekonomik ilerlemenin benim beklediğim kadar güçlü gerçekleşip gerçekleşmesine bağlı olacak" ifadelerini kullandı.

Rosengren varlık alımlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 7 civarında büyümesini bekleyen Boston Fed Başkanı Rosengren, Fed'in gelecek yılın ilk bölümünden önce varlık alım programını kısmasına olanak sağlayacak bir ilerlemeyi sağlamasının yüksek olasılık olduğunu belirtti.

Faiz artışı öngören yetkililer arasına katıldı

Rosengren'in açıklamalarıyla gelecek yıl faiz artışı öngören Fed yetkililerinin sayısı artmış oldu. Daha önce St Louis Fed Başkanı James Bullard, Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de gelecek yıl için faiz artışı olabileceği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Fed'in Haziran toplantısında noktasal grafikte 18 yetkiliden 13'ünün 2023 sonuna kadar en azından bir faiz artışı öngördüğü, 11 yetkilinin ise 2023 sonuna kadar iki faiz artışı tahmininde bulunduğu görülmüştü.