Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Yeni yılda soluksuz yükseliş serisini devam ettiren petrolde yükselişi destekleyen haberler gelmeye devam ediyor. Brent Petrol 87 dolar üzerine çıkarak son yedi yılın zirvesini görürken Batı Teksas Petrolü de kısa süreliğine 85 dolar üzerine çıkarak Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeyi görmüş oldu.

Sıkılaşan piyasada üreticilerle ilgili olumsuz haberler ve yakıt tüketimindeki iyileşme ile petrol fiyatları boğa görünümünü korumaya devam ediyor.

Asya’da güçlenen fiziki ham petrol piyasası ve küresel olarak azalan petrol stokları da fiyatlarda yükseliş trendini desteklemeye devam ediyor. ABD’nin öncülük ettiği stratejik rezervlerin bir kısmını piyasaya sürme hamlesine onay veren Çin bu konuda hâlâ adım atmış değil. Bloomberg kaynakları ülkenin uygulama kararını haftalar önce verdiğini fakat Çin ay yılı olan 1 Şubat sonrası başlayabileceğini belirtiyorlar.

Ham petrol sıkışan piyasada oluşan güçlü talep ve içlerinde Libya’nın da olduğu üreticilerin yaşadığı üretim sorunları nedeniyle yeni yıla hızlı bir yükselişle başladı. Yemenli Huti milisleri OPEC’in en büyük üçüncü üreticisi Birleşik Arap Emirlikleri başkenti Abu Dhabi yakınlarında bir patlamaya neden olan bir iha saldırısı gerçekleştirdiğini iddia etti. OPEC gün içinde piyasanın durumunu gösteren raporunu yayınlayacak.

“Piyasanın petrole bakışı olumlu ve BAE’ye yapılan saldırı da fiyatların daha da artmasına neden oldu” diyen ING Groep NV Emtia Stratejileri Müdürü Warren Patterson, “Sağlam talep ve arz kesintileri piyasanın beklenenden daha fazla sıkılaştığı anlamına geliyor” yorumunu yaptı.

Şubat vadeli Batı Teksas Petrolü Nymex piyasasında yüzde 1,3 artarak 84,89 dolara yükseldi.

Mart vadeli Brent Petrol Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,9 artarak 87,22 dolara yükseldi.