Advertisement
HABERLER ABONE OL

Brexit'in gerçekleşmesine sayılı günler kala Avrupa Birliği ile İngiltere arasındaki görüşmelerde gelgitli seyir devam ediyor.

İngiltere, koronavirüsün yeni varyantı ile uğraşırken bir son dakika çabası ile Brexit ticaret anlaşmasını kurtarmaya yönelik bir adım attı. Bloomberg'in haberine göre müzakerelerde anlaşılamayan konulardan biri olan balıkçılık haklarıyla ilgili Johnson hükümeti Avrupa Birliği’ne yeni bir plan sundu.

Bloomberg'e konuşan yetkililer Avrupa Birliği tarafının yeni sunulan planı kabul etmediğini belirtti.

Plana göre AB’den İngiltere sularında yakalanılan balıkların değerinde yüzde 30 kesinti yapması istendi. İngiltere öncesinde AB’nin yüzde 60 kesintiyi kabul etmesini talep ediyordu. AB’nin cuma günkü pozisyonu ise yüzde 25 kesinti önermek yönündeydi.

Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre büyük balıkçılık sektörü bulunan AB üyesi ülkeler bu konuda daha sert pozisyon alıyor. AB yetkilileri bu oranın bile Fransa ve Danimarka gibi ülkeleri ikna etmek için yeterli olmayabilceğine dikkat çekiyordu.

Anlaşma hafta başında da gerçekleşmedi

Avrupa Parlamentosu'nun onay süreçleri açısından Brexit sonrası ticaret görüşmelerinde anlaşmanın 20 Aralık'a kadar gerçekleşmesi çağrısı yapmasına rağmen iki taraf bu tarihe kadar anlaşma sağlayamadı.

Görüşmelere 21 Aralık Pazartesi günü devam edilirken, söz konusu görüşmeler Pazartesi günü de sonuç vermedi. Bloomberg'e konuşan yetkililer görüşmelerde taraflardan herhangi birinin belirlenen kuralları ihlal etmesi durumunda görüşmelerin tamamen çökeceği uyarısını yaptı.

Balıkçılık ile ilgili özellikle iki taraf arasında Avrupalı teknelerin ne kadar alacağı konusunda bir anlaşma söz konusu olsa bile görüşmelerin AB'nin İngiltere'ye daha geniş ticaret tarifeleri uygulaması talebinde çıkmaza girebileceği belirtiliyor. İngiltere balıkçılık ile ilgili cezai tarifeleri kabul edeceğini söylerken, diğer alanlardaki tarifeleri ise kabul etmeyeceğini belirtmişti.

Fransa'nın AB Bakanı Clement Beaune Paris'te gazetecilere yaptığı açıklamada İngiltere'den bazen balıkçılık olmak üzere birçok konuda birbirini izleyen teklifler geldiğini, fakat bu tekliflerin Avrupa'nın talep ve önceliklerine yanıt vermediğini belirtti. Beaune, görüşmelerde balıkçılık konusundaki anlaşmazlıkların devam ettiğini fakat anlaşmazlık yaratan tek konunun balıkçılık olmadığını ifade etti. Fransız Bakan, İngiltere ile AB arasındaki görüşmeleri birkaç sektörün ya da birkaç ülkenin kilitlediği yönündeki yorumların da yanlış olduğuna dikkat çekti.