Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasaların yakından takip ettiği Brexit müzakerelerindeki en büyük engellerden biri olan balıkçılık konusunda iki taraf arasında bir anlaşma umudu belirdi.

Bloomberg'e konuşan ve görüşmelerin AB tarafı hakkında bilgisi olan iki yetkiliye göre, her iki tarafın da Kasım ayı ortalarında belirlenen süreye kadar anlaşma sağlanabileceğinin bir işareti olarak, AB teknelerinin İngiltere'deki balık avlanma alanına erişimleri konusunda bir uzlaşma ortaya çıkması bekleniyor.

Potansiyel çözüm, İngiltere'nin önemli bir talebi olan denizlerinin kontrolünü geri kazanmasına olanak tanıyacak ve ülkenin balıkçılık endüstrisinin şu anda olduğundan daha fazlasını avlamasının önünü açacak.

Ancak, önemli ölçüde AB teknelerine tahsis edilen kesin kotalar hakkındaki önemli kararların daha sonraki bir tarihe ertelenmesi de olasılık dahilinde görünüyor. Bu durum, AB teknelerinin hemen kaybedilmeyeceği ve gelecekte avlanan balıkların nasıl paylaşılacağına dair herhangi bir anlaşmazlığın daha geniş bir anlaşmayı baltalamayacağı anlamına geliyor.

Balıkçılık, Avrupa’da ekonomilerin yalnızca küçük bir bölümünü oluşturmasına rağmen, İngiltere ve Fransa için siyasi etkiye sahip sektörlerden biri olarak öne çıkıyor.

AB, İngiltere ile gelecekteki ilişkileri üzerinde balık konusunda anlaşmaya varılması şartıyla daha geniş bir anlaşma yapmasına rağmen bu sorun anlaşmanın en büyük engellerinden biri haline geldi.