Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg'e konuşan yetkililere göre Avrupa Birliği ve İngiltere arasında Brexit sonrası bir ticaret anlaşmasının taslak metni üzerinde uzlaşma sağlandı.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkililer, müzakerecilerin anlaşmaya son rötuşları yaptığını söyledi.

Açıklamanın ardından İngiltere 10 Yıllık tahvillerinde düşüş hızlanırken FTSE 100 Endeksi yüzde 0.6 yükseldi.

Avrupa Parlamentosu'nun onay süreçleri açısından Brexit sonrası ticaret görüşmelerinde anlaşmanın 20 Aralık'a kadar gerçekleşmesi çağrısı yapmasına rağmen iki taraf bu tarihe kadar anlaşma sağlayamamıştı.

Görüşmelere 21 Aralık Pazartesi'nden itibaren devam edilirken, söz konusu görüşmeler özellikle balıkçılık başlığında çıkmaza girmişti. İngiltere Başbakanı Johnson'ın yeni balıkçılık planına Fransa ve Danimarka gibi ülkeler karşı çıkmıştı.

İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan oluşan Birleşik Krallık'ta, Haziran 2016'da yapılan AB referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı.

AB'den resmen 31 Ocak'ta ayrılan İngiltere, Birlik ile başta ticaret olmak üzere ikili ilişkiler konusunda kapsamlı müzakereler yürütüyordu.

AB ile İngiltere arasındaki müzakerelerde "adil rekabetin sağlanması", "ticari anlaşmazlıkların nasıl çözüleceği" ve "balıkçılık" sorunlu konuları oluşturuyordu.