Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bu hafta faiz kararını açıklayacak. Bloomberg HT'nin anketine göre politika faizinin 50 baz puan indirilmesi bekleniyor.

Merkez Bankası son olarak Nisan'da politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 8.75'e çekmişti. Lira'da son dönemdeki güçlenme ve Merkez'in enflasyon beklentilerini düşürmesi nedeniyle faiz indirimlerinin devam etmesi bekleniyor. Merkez Bankası son eflasyon raporunda enflasyon tahminini 2020 sonu için %7,4'e indirmişti.

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat Bloomberg HT'ye 50 ile 75 baz puanlık indirim olabileceğini belirterek "bence şu an Merkez Bankası faiziyle piyasa dinamikleri biraz kopmuş durumda. Piyasa swap görüşmelerini ve olası swap anlaşmasını takip ediyor, Merkez Bankası'nın faizinin etkinliğinin pek olmadığını düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.

Deniz Yatırım politika faizi olan 1 hafta vadeli repo borç verme oranının 50 baz puan indirimle yüzde 8.75'ten yüzde 8.25'e çekilmesini beklediklerini, TCMB açısından Türk lirasında yaşanan son dönem negatif gelişmelerin faiz indirim serisine devam etmek adına engel oluşturmadığını belirtti.

"75-100 BAZ PUAN İNDİRİM OLABİLİR"

İş Yatırım Türk lirasındaki güçlenmesi ve enflasyon beklentilerinin aşağı çekilmesinin Merkez Bankası'nın faiz indirimine devam etmesi için uygun bir ortam yarattığını, 75-100 baz puan faiz indirmesi ihtimali olduğunu bildirdi.

TD Securities 100 baz puanlık faiz indirimi beklediklerini, bu montanda indirimin Lira'da ilk etapta değer kaybına yol açsa da kısa süreli olacağını belirtti. Kurum swap görüşmelerinin TL'nin hareketinde daha belirleyici olacağını vurguladı.

Commerzbank Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose ise Bloomberg HT'ye Merkez'den 50 baz puanlık indirim beklediklerini, yıl sonu faiz tahminlerinin % 7.25 olduğunu söyledi.