Advertisement
HABERLER ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol Otomotiv Zirvesi-2022’nin konuğu oldu.

Birol “24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte dünya ilk global enerji krizine girmiş oldu. 70’li yıllarda petrol krizi yaşadık; fakat bu sefer yaşanan kriz petrol, doğalgaz, kömürü kapsıyor. Bundan bütün dünya etkileniyor. Bunu üç gruba ayırırsak bundan en fazla etkilenen ülkeler gelişmekte olan ülkeler olarak olarak göze çarpıyor ve bundan yıllar sürecek makroekonomik bir zarar görecekler. İkinci grup, biraz daha oyunun dışında kalan ülkeler. Üçüncü grup ise Avrupa. Avrupa Rusya’ya göbekten bağlı olduğu için önemli bir resesyona girme riskiyle karşı karşıya. Avrupa’da hem enerji bulmak konusunda hem de enerjinin maliyeti konusunda kışın çok zor geçeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

"Avrupa’da otomobil satışlarında yüzde 10 oranında düşüş görebiliriz"

2022 yılı itibari ile uzun zamandan beri ilk defa dünyadaki otomobil satışlarında küçük de olsa bir düşüş beklediklerini ifade eden Birol “Amerika’da ve Çin’de otomobil satışları hâlâ artarken Avrupa’da bu sene yüzde 10 oranında düşüş görebiliriz. Bu da tüm dünyadaki satış rakamlarını negatif etkileyecek.“ dedi.

"Bu sene satılan arabaların yüzde 15'i elektrikli olacak"

Birol “Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada yeşil enerjiye gitmek konusunda önemli adımlar atılıyordu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında bu durumda kısmi bir duraksama olabilir. Avrupa’daki birçok ülke bu kışı kömür ile geçirecek; ama bunun geçici olduğunu düşünüyorum. Elektrikli arabalar krize karşı kontratak olarak karşımıza çıkıyor. 2020 yılında dünyada satılan arabaların yüzde 4’ü, 2021’de ise yüzde 9’u elektrikli araba idi. Bu sene dünyada satılan arabaların yüzde 15’e yakının elektrikli araba olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki 5-6 sene içinde bu rakam yüzde 40’lara çıkacak. Avrupa, Çin ve ABD’de elektrikli arabaların mevcut krize cevapta önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum" dedi.

Fosil yakıtlarını azaltmak için itici faktörün artık sadece çevresel faktörler değil, aynı zamanda dışa bağımlılığı azaltmak olduğunu söyleyen Birol “Ülkemizde de umarım elektrikli arabalar gerekli desteği görürler” dedi.