Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Cari denge Ağustos ayında 528 milyon dolar fazla verdi. Böylelikle Ekim 2020'den bu yana ilk fazla kaydedildi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Ağustos'ta cari dengenin 100 milyon dolar açık vermesi yönündeydi.

Ağustos'ta on iki aylık cari işlemler açığı ise 23,03 milyar dolara geriledi.

TCMB'nin değerlendirmesine göre, bu gelişmede, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 2,6 milyar dolar azalarak 2,8 milyar dolara gerilemesi ve hizmetler dengesi kalemi kaynaklı net girişlerin 2,3 milyar dolar artarak 4,08 milyar dolara yükselmesi etkili oldu.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 3,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Çekirdek dengede fazla 4,4 milyar dolar

Çekirdek denge olarak bilinen altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, 4,4 milyar dolar fazla verdi. Bir önceki yılın Ağustos ayında bu rakam 1,5 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Ağustos'ta doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net çıkışlar 319 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ağustos'ta portföy yatırımları 1,34 milyar dolar tutarında net giriş kaydetti.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak; bankalar ve Genel Hükümet sırasıyla 838 milyon dolar ve 57 milyon dolar net geri ödeme, diğer sektörler ise 759 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından IMF üyesi ülkelere Fon’daki kotalarına paralel olarak yapılan SDR tahsisatı sonucunda Türkiye’ye tahsis edilen 4.465 milyon SDR karşılığı 6,34 milyar dolar Finans Hesabı altında kaydedildi. Resmi rezervlerde bu ay 13,3 milyar dolar net artış gözlendi.

Rönesans Holding, Adana'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan Ceyhan polipropilen üretim tesisine yaklaşık 1,7 milyar dolarlık yatırım yapacak.

Yakıt ihtiyacını kendi ürettiği hidrojeni kullanarak karşılayacak olan tesis, elektrik ihtiyacının çok büyük bir bölümünü de Rönesans’ın hidroelektrik santrallerinden tedarik edecek ve toplam enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 80'ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmış olacak.

Türkiye’nin bu alandaki en büyük yatırımı olacak olan tesiste, ülkenin yıllık polipropilen üretim kapasitesinin 3 kat artırılması ve toplam ithalatın yüzde 20'sinin ikame edilmesi hedefleniyor.
Toplam üretim kapasitesi yıllık 450 bin ton olacak olan ve 2025 yılında faaliyete geçmesi beklenen Ceyhan polipropilen üretim tesisinin, Türkiye’nin dış ticaret dengesine yıllık 250 milyon dolar seviyesinde net pozitif katkı sağlanması amaçlanıyor.

Cezayir, ABD ve Hollanda'dan yatırımcılar da var

Ana ortakları arasında Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach yer aldığı projede, en güncel teknoloji altyapısı kullanılacak. Sonatrach, 2040 yılına kadar yıllık yaklaşık 550 bin ton hammadde sağlayacak.

ABD'li UOP Honeywell ve Hollandalı LyondellBasell, projenin teknoloji altyapısının lisansörleri olacak.

Yapım sürecinde mühendislik çözümlerinin geliştirilmesi, tedarik ve inşaat faaliyetlerinin yürütülmesi ise Rönesans ve İspanya'nın mühendislik şirketi Tecnicas Reunidas ortaklığıyla gerçekleştirilecek.

Ürünlerin Türkiye pazarındaki tüm firmalara dağıtımının etkin şekilde sağlanması için de Belçika merkezli, 55 ülkede 50 bin müşteriye ulaşan Ravago ile iş birliği yapılacak. İnşaat ve işletme döneminde, operasyon ve bakım hizmetlerinin yönetimi ve sürdürülebilir üretimin sağlanması için ise 27 ülkede petrokimya tesislerine hizmet sunan Fransız SPIE şirketi ile çalışılacak.

Polipropilen üretim tesisinin yanı sıra, bölgenin sıvı yük depolama ve terminal hizmetlerinin verimli şekilde sağlanması için Norveç’in köklü kuruluşlarından Stolt-Nielsen grubu ile ortak yatırım yapılacak.

Öte yandan, yaklaşık bin 300 hektar alana kurulacak Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi de Türkiye’nin önemli limanlarına ve petrokimya hammadde talebinin en yoğun olduğu bölgelere yakınlığı ile maliyet ve zaman yönetimi açısından çok avantajlı bir konumda olacak.

Demir ve demir dışı metaller sektörü, ocak-eylül döneminde 8,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğinden (İDDMİB) yapılan açıklamaya göre, sektör, eylülde 1,16 milyar dolarlık ihracat ile yüzde 53,2 artış sağlayarak en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştı. Türkiye'nin genel ihracatından ise yüzde 5,6 pay aldı.

Sektörün 9 aylık ihracatı ise yüzde 49,3 artış ile 8,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, demir ve demir dışı sektörünün tüm paydaşlarıyla ülke ekonomisine katkı sunmaya devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Hedefimiz, yılı bu ivmede devam ettirmek. Yılın 9 ayında 9 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirdik. Eylül ayında sektörümüzün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında 152,2 milyon dolar ile Almanya ilk sırada yer alırken, 93,6 milyon dolar ile İtalya ikinci, 61 milyon dolar ile ABD üçüncü, 58,3 milyon dolar ile İngiltere dördüncü sırada yer aldı. Bu ay bir önceki yılın aynı dönemine göre kıyasladığımızda, ihracatımızda oran olarak en çok artış yakaladığımız ülke yüzde 124,1 ile İtalya oldu.

İhracatta ilk sırada Almanya yer aldı

Yılın 9 ayında da 1,1 milyar dolar ile Almanya ilk sırada yer alırken, 601 milyon dolar ile İtalya ikinci, 486 milyon dolar ile Birleşik Krallık üçüncü sırada yer aldı. Serbest Ticaret Anlaşması (STA) sonrası Birleşik Krallık'a değerde yüzde 76, miktarda ise yüzde 39 ihracat artışı gerçekleşti. Böylece İngiltere'ye hem değer olarak hem de miktar olarak sektörün ortalama ihracat artışının 1,5 katı üzerinde bir artış yakaladık."

Öztiryaki, yılın 9 ayında alt sektör ihracatına bakıldığında, alüminyumun 3,5 milyar dolar ile değer bazında ilk sırada yer aldığını, bakır sektörünün 1,64 milyar dolar ile ikinci olduğunu bildirdi.

Birliğin alt sektörleri arasında yüzde 67 ile kaynak malzemelerinin en yüksek ihracat artış oranını yakaladığını aktaran Öztiryaki, "Bakır yüzde 66, alüminyum yüzde 66, yapı malzemeleri yüzde 50, döküm yüzde 50, mutfak eşyası yüzde 43, endüstriyel mutfak yüzde 43,2, metal hırdavat yüzde 37 ve metal ambalaj yüzde 23,7 olmak üzere alt sektörlerimiz, ihracattaki oldukça yüksek artış oranları ile memnun edici bir tablo çizdi." ifadelerini kullandı.

Spot doğal gaz piyasasında 1000 metreküp gazın referans fiyatı 7 Ekim'de 3 bin 359 lira 59 kuruşla rekor kırdı.

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, 1000 metreküp gazın referans fiyatı 30 Eylül'de 2 bin 974 lira 35 kuruş ile yılın en yüksek rakamına ulaşmıştı.

7 Ekim'de spot doğal gaz piyasasında toplam işlem hacmi 17 milyon 458 bin 349 lira oldu. Bu rakam bir önceki gün 3 milyon 425 bin 758 lira olarak açıklanmıştı.

Piyasa katılımcıları için dengeleme gazı alış fiyatı 3 bin 460 lira 38 kuruş, satış fiyatı 3 bin 258 lira 80 kuruş olarak belirlendi.

Türkiye'ye 7 Ekim'de 159 milyon 274 bin 601 metreküp doğal gaz girişi sağlandı. Piyasaya arz edilen gaz miktarı ise 157 milyon 724 bin 601 metreküp olarak kayıtlara geçti.