Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Rus vatandaşların ülkemize gelmesi, pasaportsuz, kimlikle gelmesinin önünü açmak için toplantılara başladık. 28 Mart'ta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Antalya'ya geliyor ve Antalya'da bunları detaylı bir şekilde görüşeceğiz. 8 Nisan'da da hep birlikte Moskova'ya gideceğiz." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 17 yıldır bu bölgede toplantılar yaptıklarını hatırlatarak, esnafların sorunlarını birlikte çözdüklerini ve iyi bir dayanışmalarının olduğunu söyledi.

Türk turizmi için birlikte çalıştıklarını dile getiren Çavuşoğlu, "Tanıtım çalışmalarında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın oluşturduğu strateji çerçevesinde yurt dışında müşavirliklerimiz ve büyükelçiliklerimiz birlikte yoğun çalışıyorlar. Ayrı ayrı ofisler faaliyet gösterme yerine, bizim büyükelçilik içinde birlikte çalışmayı sağlamaya çalışıyoruz. Turizmin çeşitlendirilmesi için de çalışıyoruz. Turizm müşavirliğimiz her yerde yok, sayısını bakanımız artırıyor. Şu anda dünyada 242 temsilciliğimiz var ve beşinci sıradayız. Arkadaşlarıma bir ay önce bir talimat gönderdim. Sağlık, spor ve alternatif turizm için o ülkelerden kimleri getirebiliriz, sayıyı nasıl artırabiliriz. 70 milyon turist, 70 milyar gelir hayal değil. Sadece sağlık turizminden 2023'e kadar 50 milyar gelir elde edebiliriz. Tüm misyonlarımızdan rapor geldi. Seçimlerden sonra bunu Kültür ve Turizm Bakanlığına sunacağız" diye konuştu.

HİNDİSTAN VE ÇİN'E KOLAYLIK

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy ile vize konusunda da çalışmalar yaptıklarının altını çizen Çavuşoğlu, “Vizeleri kaldırmak için çaba sarf ediyoruz. Irak, Libya gibi bazı ülkelere güvenlik gerekçesiyle vize uyguluyoruz. Ama o ülkelere özellikle şirketler gönderdik ki bazı büyük TÜRSAB dahil kuruluşlara C1 denilen turist vizesi verme yetkisi verdik. Vize uygulamasından dolayı Antalya ve Türkiye'ye gelen turist sayısı azalmasın. Elektronik vize uygulamasını başlattık. Bazı ülkeler için ön koşulları kaldırmaya başladık, mesela Çin. Hindistan'a yönelik özel çalışmamız var. Hindistan'da 14 bölgede vize ofisleri açtık, Türkiye'ye gelmek isteyenlere kolayca vize verelim. Çinliler ve Hintliler çok para harcıyorlar" ifadelerine yer verdi.

RUSLAR İÇİN PASAPORTSUZ SEYAHAT

Çavuşoğlu, Gürcistan, Ukrayna ve Moldova gibi ülkelere pasaportsuz seyahati başlattıklarını anımsatarak, “2 sene içinde pasaportsuz seyahate geçtiğimiz Ukrayna'dan ülkemize gelen turist sayısı 700 binden 1 milyon 400 bine çıktı. Uçak düşme hadisesinden önce Rusya ile pasaportsuz sadece kimlikle seyahat etme görüşmelerine başlamıştık. Ama şimdi maalesef bir vize uygulaması oldu. Yavaş yavaş vizeleri kaldırıyoruz. Tır şoförlerine, iş adamlarına ve resmi pasaport sahiplerine vizeyi kaldırdılar. Amacımız vizelerin tamamının kalkmasıdır. Rus vatandaşların pasaportsuz şekilde ülkemize gelmesinin önünü açmak için toplantılarına başladık. 28 Mart'ta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Antalya'ya geliyor ve Antalya'da bunları detaylı bir şekilde görüşeceğiz. 8 Nisan'da da hep birlikte Moskova'ya gideceğiz" dedi.

 

 

haberturk.com