Advertisement
HABERLER ABONE OL

Tam kapanmanın ekonomik etkilerine karşı alınan çek ibraz zorunluluğunun Mayıs sonuna kadar ertelenmesi kararı piyasada nakit dönüşleri açısından ciddi bir aksaklık yaratırken, Ticaret Bakanlığı bu konuda Resmi Gazete'de bir tebliğ yayımladı.

Buna göre ibraz süresinin son günü 30 Nisan 2021 ila 31 Mayıs 2021 tarihleri arasına isabet eden çeklerin belirtilen tarihler arasında bankaya ibrazı halinde çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çekin ödenmesi, aksi takdirde 1 Haziran 2021 tarihinden önce karşılıksızdır işlemi yapılmaması gerektiği belirtildi. Bakanlık bu hususta oluşan tereddütleri gidermek ve uygulama birliğini sağlamak üzere ilgili kurumlara bildirim yapıldığını söyledi.

İş dünyası şikayetçiydi

İş dünyası temsilcileri çek takaslarında getirilen erteleme dolayısıyla, çeklerin tahsil edilememesi durumunda nakit sıkışıklığı yaşanabileceğine dikkat çekmişti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu söz konusu düzenlemenin bütün sistemi kilitlediğini belirterek kararla ilgili düzenleme çağrısı yapmıştı.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, bu süreçte çeklerini ödeme kabiliyeti olanların çeklerini ödemesine izin verilmesi gerektiğini belirtmişti.

Maaş ödemeleri bile risk altındaydı

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci de kendilerine bu konuda çok sayıda şikayet geldiğini belirtirken, kararın piyasada nakit dönüşünü etkilediğini ifade etmişti. Keçeci, ticari hayatın akışının asla durdurulmaması gerektiğini vurgularken, bu kararın geri alınmaması durumunda bankalarda temerrütlerin olabileceğini, işçi maaşlarının ödenemeyebileceğine işaret etmişti.

Bloomberg HT yayınına katılan Fatinoğlu Holding Başkan Vekili Ali Fatinoğlu da çekte takas gerçekleşmediği durumda çalışanlara maaş ödemelerinin bile riske gireceğine dikkat çekmişti.