Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çekya Merkez Bankası, küresel ekonomik yavaşlamaya ilişkin endişeleri bastıran tüketici fiyatlarındaki sıçramaya bir tepki olarak, sürpriz bir şekilde gösterge faizi artırdı.

Politika yapıcılar, Perşembe günkü toplantıda, gösterge faizi çeyrek puan artırarak yüzde 2.25'e yükseltti. Banka böylelikle Mayıs ayından bu yana ilk ve son 2.5 yılda dokuzuncu faiz artırımını gerçekleştirmiş oldu.

Bu hareket, ABD merkez bankası Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) parasal teşvik adımları ile çelişki oluşturdu ve ayrıca hedefin üstünde seyreden fiyat artışları ile mücadele etmek durumunda kalan diğer orta ve doğu Avrupa ülkelerinde görülen temkinli yaklaşımları ile de farklılık gösteriyor.

Birkaç politika yapıcı önceden Perşembe günkü faiz kararının alınabileceğini işaret etmesine karşın, faiz artırımı, değişiklik beklemeyen Bloomberg'in anketine katılan tüm analistler için sürpriz oldu. Para piyasası fiyatlamaları da yatırımcıların uzun bir süre faizde değişiklik beklemediklerini işaret ediyordu.