Advertisement
HABERLER ABONE OL

Borsa İstanbul'un yüzde 10 payının Katar Yatırım Otoritesi'ne 200 milyon dolara satışıyla ilgili kamuoyunda tartışma devam ediyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), grup başkan vekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç'un imzasını taşıyan başvuruyla söz konusu işlem hakkında meclis araştırması açılmasını talep etti.

CHP, başvuruda Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payının Katar Yatırım Otoritesi’ne satışının hangi yöntemle yapıldığı ve fiyatın nasıl belirlendiği gibi detayların kamuoyundan gizlendiğini belirtirken bu devrin fonun bünyesindeki tüm şirketleri hesap vermeden, bilgi vermeden elden çıkarabileceği bir zemini de yaratmış olması açısından endişe verici bulunduğunu ifade etti.

Parti, "Borsa İstanbul hisselerinin devri başta olmak üzere Katar ile imzalanan anlaşmaların içeriklerinin kamuoyuna açıklanması, büyük bir borç yükü altında bulunan TVF Yönetimi Anonim Şirketi’nin, bu borç yükünden ve yönetim krizinden çıkarılabilmesi için yapılabileceklerin araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105’inci maddelerine göre meclis araştırması açılmasını" talep etti.

Borsa İstanbul'un yüzde 10'u 200 milyon dolara satıldı

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin katılımıyla 11 mutabakat metni imza edilmişti. Bu anlaşmalardan birisi de Türkiye Varlık Fonu'nun portföyündeki Borsa İstanbul'un yüzde 10 payının 200 milyon dolara Katar Yatırım Otoritesi'ne 200 milyon dolara satılması olmuştu.

Bloomberg HT yayınına katılan Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez söz konusu işlemin değerlemesine yönelik eleştirileri şöyle yanıtladı: "Bize göre piyasa şartlarına göre çok iyi bir değer. Medyada görüyorum borsanın şu kadar nakdi var, fiyat adil değil deniyor. Borsalarda ellerindeki nakde göre değerleme yapılmaz. Borsanın 14-15 milyar doları Takasbank’ta. Bunlar da zaten teminatlardan oluşuyor. Değerleme oradan olmaz, çünkü o yanlış bir referans. Bu tür kurumlarda net kâr ve FAVÖK gibi göstergelerle değerleme yapılır. Borsadaki payımızı 13 FAVÖK çarpanıyla sattık. Borsada 13 çarpanla işlem gören kaç şirketimiz var?"