Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Evergrande’nin borç krizinin finansal sisteme yayılabileceğine dair endişelerle Çin çöp tahvillerinde 18 ayın en yüksek haftalık satışı gerçekleşirken, çöp tahvillerin faizleri Bloomberg endeksine göre son 4 günde yüzde 16,9’a kadar yükseldi. Çin’in çöp tahvillerinin faizleri 2011 yılından beri bu kadar yüksek seviyelere ulaşmamıştı.

Çinli emlak geliştirme şirketi Fantasia Holdings Group, hafta başında dolar cinsi tahvili için ödeme gününü kaçırmıştı. Kreditörler, çarşamba günü China Evergrande Group ve ona ait bir birimin garanti ettiğini söyledikleri dolar cinsi bir tahvilin geri ödemesini henüz almadıklarını belirtmişti.

Bu durum, gayrimenkul devi China Evergrande Group’un zor duruma düştüğü bir ortamda, ülkenin ağır borç yükü altındaki emlak firmalarına ilişkin zorlukların daha da artmasına yol açtı.



Fantasia, Pazartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Pazartesi günü vadesi dolan 205,7 milyon dolar tutarında tahvilin geri ödemesini gerçekleştirmediğini kaydetti. Fantasia’nın Aralık vadeli diğer bir tahvili, şirketin kısa vadede dahi borç ödeme kapasitesine ilişkin endişelerin artması ile birlikte, Pazartesi günü erken saatlerde yaklaşık 30 sent değer kaybetti.

Açıklamada, Şenzen merkezli firmanın yönetimi ve yönetim kurulunun, “atlanan ödemenin Grup’un finansal durumu ve nakit pozisyonu üzerindeki potansiyel etkisini değerlendireceği” kaydedildi.

Evergrande'nin yayılım riski artıyor

Çin’in emlak sektöründeki stres işaretleri, düşük notlu emlak geliştirme şirketlerinin son 10 yılın en yüksek seviyelerine tırmanan tahvil faizleri ile karşı karşıya kalmaları ile birlikte yayılıyor.

Dünyanın en borçlu emlak geliştirme şirketi Evergrande, ülkenin en büyük yeniden yapılandırmalarından biri olmaya doğru ilerliyor ve bu durum krizin piyasaların geneline yayılma endişelerini artırıyor.

Çin’de hükümet kaldıraç konusundaki sıkı kurallarına devam ederken, konut piyasasını soğutmaya yönelik tedbirler satışların azalmasına yol açıyor. Son günlerde diğer emlak şirketlerinde de zorlukların olduğuna ilişkin işaretler geliyor.