Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin ekonomisinde göstergeler kapanma önlemlerinin etkisini gözler önüne sermeye devam ediyor.

Nisan ayına ilişkin dış ticaret verilerine göre ülkenin dolar cinsinden ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 büyüdü. Böylelikle ihracatta Haziran 2020'den bu yana en zayıf büyüme gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ihracatın yüzde 2,7 büyümesi yönündeydi.

Mart ayında ülkenin ihracatı yüzde 14,7 büyüme kaydetmişti.

Nisan ayında ithalatta ise değişim yaşanmadı. Ekonomistlerin ithalata ilişkin beklentisi yüzde 3 düşüş olmuştu.

Pekin, önlemlerin ekonomik etkileri konusunda teyakkuzda

Salgın önlemleri ekonomik faaliyet üzerinde baskı yaratırken, Çin Başbakanı Li Keqiang ülkede istihdamın kritik durumuna dikkat çekmişti. Keqiang hükümet birimleri ve bölge yönetimlerine gönderdiği yazıda şirketlere istihdam yaratmaları ve söz konusu zorluklarla mücadele etmeleri için yardımcı olacak önlemlere öncelik vermeleri gerektiğini belirtti.

Keqiang, şirketlere Kovid önlemleri ile birlikte üretimi devam ettirme çağrısında bulundu.

Vakaların büyük bölümü ülkenin en büyük şehri Şanghay'da görülüyor.

Nüfusu 26 milyonu aşan Şanghay'da Omikron vakalarının tetiklediği salgında 1 Mart'tan bu yana 600 binden fazla vaka kaydedildi.

Kentte 28 Mart'ta ilan edilen "kademeli kapanma", vakalar azalmadığı için tüm şehirde belirsiz süreyle uzatılmıştı. Tedbirlerin karantina bölgeleri dışında vaka görülmeyen yerlerde kaldırılacağı bildirilmişti.

Karantina tedbirlerinin 6 haftadır sürdüğü kentte imalat, inşaat ve ticaret şirketleri, faaliyetlerini kapalı devre salgın koruma tedbirleri altında yürütüyor.