Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC) bankalara gelecek yılda tüm krediler için yeni bir kredi fiyatlama rejimi benimsemeleri talimatı verdi. Böylece PBOC, önceki kredi göstergesinin kullanımını sonlandırırken finansal sistemin serbestleşmesi yönünde önemli bir adım atmış oldu.

Banka tarafından Cumartesi günü yapılan açıklamada tüm finansal kurumların Ocak'tan itibaren verilecek tüm krediler için fiyatlama referansı olarak eski kredi faizi kullanımını sonlandırması ve mevcut kredileri Mart'tan Ağustos'a kadar kademeli olarak ana faiz oranına (LPR) çevirmeleri gerektiği belirtildi. Çin ekonomisinde krediler için önceki gösterge bir yıllık borç verme faiz oranıydı.

Bankadan gelen adım, doğrudan bir faiz indirimini içermese bile finansal kurumlar tarafından tutulan 152 trilyon yuan (21.7 trilyon dolar) tutarındaki yuan cinsinden kredilerin bir kısmının maliyetini düşürerek ekonomik büyümeye ivme kazandırabilir. Öyle ki Aralık ayında yüzde 4.15 olarak belirlenen bir yıl vadeli LPR faizi yüzde 4.35'lik gösterge faizden düşük.

Çin ekonomisinde uzun vadeli bir yavaşlamayla karşı karşıya olan politika yapıcılar finansal sistemi yabancılara daha çok açıyor ve bazı açılardan daha fazla piyasa odaklı hale getiriyorlar. Aynı zamanda sistemin istikrarını korurken kötü kredileri ayıklamaya çalışan yetkililer, değişimin hızını da kontrol etmeye çalışıyorlar.

Pekin'de Bank of China'nın Uluslararası Finans Enstitüsü'nden analist Fan Ruoying, "Bu geçiş reel ekonomi için finansman maliyetlerinin düşürülmesi ihtiyacıyla uyumlu, yine de daha gidecek çok yol var. Bu hamle ticari bankalara daha fazla zorluk çıkaracak çünkü faiz marjı daralacak ve bankaların fiyatlama kabiliyetini geliştirmesi gerekiyor." dedi.

Bu yıl verilecek yeni krediler için kullanılacak LPR faizi, 18 bankanın en iyi müşterilerine sunduğu bir yıllık kredi faizine dayanıyor. Bankalar kotasyon fiyatlarını PBOC'nin orta vadeli kredi faiziyle arasındaki fark şeklinde her ay ibraz ediyorlar.