Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de Aralık ayı imalat göstergesine bakılacak olursa ihracatın tetiklediği üretim artışının ardından ekonomik toparlanma zirveyi geride bırakarak yılın sonuna doğru dengelenmeye başlamış olabilir.

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından Perşembe günü yapılan açıklamaya göre resmi imalat PMI 52.1 puan ile üç yılın zirvesindeki Kasım verisinden 51.9 puana geriledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi 52 puan idi. İnşaat ve hizmetler sektöründeki faaliyetleri yansıtan imalat dışı gösterge 56.4'ten 55.7'ye geriledi.

Rakamlar hala geçen aya göre sektörde büyüme olduğunu işaret eden eşik değer 50 seviyesinin üzerinde olmakla birlikte imalat endeksinde görülen gerileme Mayıs'tan bu yana aylık bazda yaşanan en sert düşüş. Bu düşüş imalat sektöründeki büyümenin hız kestiği anlamına geliyor.

TS Lombard baş Çin ekonomisti Bo Zhuang, "Bu kademeli olarak yatay seyre geçiş. İhracatın da gösterdiği üzere güçlü toparlanmada zirveyi geçtik. Bence kredi artışının zirve görmesiyle PMI da zirve görüyor olabilir." dedi.

Yeni ihracat siparişleri alt göstergesi 51.5 puanda 51.3 puana gerileyerek Noel tatillerinden dolayı artan talebin sonrasında normalleştiğini gösterdi.