Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya bankası Macquarie'nin Çin Başekonomisti Larry Hu, Çin anakarasında artan Kovid vakalarının, hükümetin sert tecrit uygulamalarına geri dönmeden sıfır Kovid'e ulaşmasını zorlaştırdığını söyledi.

CNBC’nin Wind Information verilerinden yaptığı hesaplamalara göre son birkaç gün içinde günlük vaka sayısı 28 bin üzerine çıktı. Bu rakam Şanghay’da Nisan’da uygulanan sıkı tecrit uygulamasına neden olan vaka sayılarına yakın.

Veriler Çin anakarasında birkaç vaka görülen son dönemin Haziran ayında Şangay’ın kısıtlamaları hafifletmesinden kısa bir süre sonra görüldüğünü gösteriyor.

Son yaşanan Kovid dalgası güneydeki Guangzhou şehrini, başkent Pekin’i ve Çin’in birçok merkezi bölgesini vurarak yetkililerin bu ay ticari ve sosyal faaliyetleri kısıtlamaları artırmasına neden olmuştu.

"Geri dönülmez nokta çoktan geçilmiş olabilir"

Salı günü yayınlanan bir raporda, "Şanghay tarzı yeni bir sıkı tecrit uygulaması olmadan Çin’in tekrar sıfır Kovid'e ulaşması pek olası olmadığından, geri dönülmez noktayı çoktan geçmiş olabilir" diyen Hu, "Şu anda yetkililerin yapabileceği şey, mevcut Kovid kontrollerini sıkılaştırarak virüsün yayılmasını yavaşlatmak, yani eğriyi düzleştirmek" ifadelerini kullandı.

Yetkililerin önümüzdeki 6-9 ay içinde yeniden açılmaya hazırlandığına işaretlere değinen Hu, bu ay hükümet politikasında ve propagandasında küçük değişikliklere işaret etti. Ancak, yeniden açılmaya giden yolun, pek çok ileri-geri adımı içerdiğini vurguladı.

Piyasalar, Çin'in katı sıfır Kovid politikasından ne zaman ayrılacağı hakkında haftalardır tahmin yürütüyor. Kontroller, Şangay kapalıyken büyümeyi güçlükle sürdüren ve yılın ilk üç çeyreğinde yalnızca yüzde 3'lük bir büyüme kaydeden ekonomi üzerinde baskı oluşturdu.

Çin ekonomisinin yüzde 20'si kapanmalardan etkilendi

Nomura'nın Çin Baş Ekonomisti Ting Lu, şirketin modeline atıfta bulunarak, GSYİH açısından Çin ekonomisinin yaklaşık yüzde 20'sinin Pazartesi günü itibariyle Kovid kontrollerinden olumsuz etkilendiğini ve bu rakamın Nisan ayında Şanghay'ın kapanması sırasında kaydedilen yüzde 21,2'lik yüksek seviyeye yaklaştığını söyledi.

Lu, bu hafta yayımladığı ayrı bir raporda, "Pekin son zamanlarda yeniden açılma isteğinin erken belirtilerini gösterdi ve bazı ince ayar önlemleri aldı, ancak yeniden açılma rahatsız edici uzun bir süreç olabilir" dedi.

Lu, Vietnam'ın geçen yıl sonbahardan bu yana Kovid kısıtlamalarını gevşetmesinin Çin'in önündeki yola ışık tutabileceğini söyledi. Tecrübeli ekonomist Güneydoğu Asya ülkesinin GSYİH'sı toparlanırken "eksen sonrasında enfeksiyonlarda ani bir artış" görmediğini kaydetti.

Çin'de yetkililer son dönemde bulaş sayılarını kontrol altında tutmaya çalışırken Kovid önlemlerini daha hedefe yönelik hale getirmeye çalışmak gibi zorlu bir görevle karşı karşıya kaldı.

Karantina önlemlerinden etkilenenlerins sayısı 412 milyona ulaştı

Nomura'nın tahminlerine göre, Pazartesi günü itibariyle Çin anakarasındaki karantina önlemlerinden yaklaşık 412 milyon kişi etkilendi. Raporda, bu sayının önceki hafta 340 milyon civarında olduğu belirtildi.

Nomura analistleri, birçok tecrit veya kontrolün kamuya duyurulmadan uygulandığına dikkat çekerken, "Birçok mobilite göstergelerinden derlediğimiz verilere göre Çongçing'in şu anda Çin'deki en şiddetli yerel kilitlenmeyi yaşadığına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Pekin'deki Kovid kontrolleri de Salı gününden beri sıkılaştırıldı. Yetkililer daha sık virüs testi yapılması gerektiğini duyurdu ve daha fazla restoranın mağaza içi yemek yemeyi askıya almasını emretti. Büyük parklar ve alışveriş merkezleri kapatılırken bazır konut sitelerinde kapanma uygulandı.