Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

China Merchants Securities Co.'ya göre sıkı para politikasının borçlanıcılar üzerinde baskı oluşturmasıyla birlikte Çinli şirketlerin temerrütleri geçen yılın rekorunu aşabilir.

39 civarında Çinli şirket 2020'de hem yurt içi hem de yurt dışında 30 milyar dolara yakın tahvil yükümlülüğünü yerine getiremedi. Temerrütlerin toplamı geçen yıl 2019 seviyesinin yüzde 14 üzerine çıktı.

Yurt içinde ödenmeyen borçlar 142 milyar yuandan 137 milyar yuana (21 milyar dolar) düştü. Offshore temerrütlerin toplamı 3.9 milyar dolardan 8.6 milyar dolara yükseldi.

China Merchants Securities kredi analisti Yuze Li, "Merkez bankası bu yıl daha ihtiyatlı para politikaları uygulayacak. Daha fazla şirket refinansman baskısıyla karşılaşabilir. Vadeler geldikçe temerrüt miktarları da tahmini olarak bir önceki yıla göre yüzde 10 - yüzde 30 artacak." dedi.

Çin'in güçlü ekonomik toparlanması otoritelere finansal sistemdeki borç miktarını azaltmaları için daha fazla alan bırakıyor. Bu, Çinli şirketler için yeni baskı anlamına geliyor. Ortalama aylık onshore temerrüt 2020'nin ikinci yarısında yüzde 47 artışla 13.6 milyar yuan oldu. Yılın ilk yarısında 9.2 milyar yuan idi.

Temerrütlere ilişkin bazı rakamlar şu şekilde:

Teknoloji sektörü, kamu bağlantılı Peking University Founder Group Corp. öncülüğünde 2020'deki toplam onshore temerrütlerin yüzde 28'ini oluşturuyor.

Ardından gelen tüketici sektörüne, 36 milyar yuanlık temerrüt ile Brilliance Auto Group Holdings Co. öncülük ediyor. Üçüncü sırada ise 26 milyar yuan ile finans sektörü var.

Dolar tahvili piyasasında finans sektörü toplam temerrütlerin yüzde 43'ünü oluşturuyor. Ardından teknoloji ve enerji sektörü ikinci ve üçüncü sırada geliyorlar.

Kamu bağlantılı beş şirket onshore tahvil piyasasında ilk kez temerrüde düştü. Bu, 2016'dan bu yana görülen en yüksek sayı.

Geçen üç yıl boyunca en kötü temerrüt rasyosuna sahip bölge yüzde 19.5 ile Qinghai. Hainan bölgesiyse ikinci sırada geliyor. Liaoning ve Ningxia bölgelerinde temerrüt rasyosu yüzde 7'nin üzerinde.