Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomisini yeniden canlandırmakta zorlanan Çin’de deflasyon geri döndü. Ülkede tüketici fiyatları Ekim ayında yıllık bazda yüzde 0,2 düşüş kaydetti.

Bloomberg anketinde tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) yüzde 0,1 düşüş tahmin edilmişti.

TÜFE Eylül'de ise değişim göstermemişti. Üretici fiyatlarında eylül ayında açıklanan yüzde 2,5’lik yıllık düşüş de derinleşerek yüzde 2,6’ya yükseldi.

Tüketici fiyatlarının bu yıl inatçı bir şekilde bu yıl zayıf seyrettiği Çin’de TÜFE Temmuz ayında yüzde 0,3 düşmüş ve o dönemden bu yana negatif bölgenin sınırında açıklanmıştı.

Çin Merkez Bankası (PBOC) ağustos ayında fiyatların yaz aylarındaki zorlu dönemden sonra toparlanacağını öngörse de son veriler bu değerlendirmenin fazlaca iyimser olduğunu gösteriyor.

Jones Lang LaSalle Çin Başekonomisti Bruce Pang, “Talebin zayıf olduğu bir ortamda ısrarcı dezenflasyonla mücadele etmek Çinli politika yapıcılar için bir zorluk olmaya devam ediyor. Ekonominin, iş güvenini ve hanehalkı harcamalarını tehdit edebilecek enflasyon beklentilerinde aşağı yönlü bir hareketi önlemek için uygun bir politika karışımına ve daha destekleyici tedbirlere ihtiyaç var” değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg Ekonomisti David Qu’ya göre de bugün açıklanan veri Çin Merkez Bankası’nı politikasını daha da gevşetmek durumunda bırakacak. Qu, “Bize göre PBOC önümüzdeki hafta bir yıllık faiz oranını 10 baz puan, zorunlu karşılık oranını da yıl sonuna kadar 25 baz puan düşürecek” dedi.