Çin, Doğu Rusya'dan petrol alımını hızlandırdı
-
Çinli alıcılar, Orta Doğu'da petrol akışlarına yönelik riskler artarken Rusya'nın amiral gemisi niteliğindeki ESPO ham petrolünü satın almayı hızlandırdı.
Piyasayı yakından takip eden kaynaklara göre, Rusya’nın Pasifik kıyısındaki Kozmino terminalinden Ağustos ayında yüklenecek tüm petrol satıldı. Kaynakların verdiği bilgiye göre Eylül ayı için planlanan çok sayıda sevkiyat da el değiştirdi. Kaynaklar, satışların normalden daha hızlı gerçekleştiğini ve yoğun alım ilgisinin ESPO fiyatlarını, iki hafta önceki varil başına 3 ila 4 dolarlık seviyeden ICE Brent’e göre yaklaşık 1 dolarlık bir indirime ittiğini belirtti.
Erken alımların, ESPO’nun olağan ticaret modelinden bir sapmaya işaret ettiği belirtiliyor. Nispeten akışkan olması ve düşük kükürt içeriğine sahip olması nedeniyle “hafif, tatlı” sınıfı olarak adlandırılan bu petrolün Kozmino’dan Çin’e sevkiyatı yaklaşık bir hafta sürüyor ve bu nedenle alıcıların, yükleri çok önceden temin etmek için genellikle pek bir nedeni olmuyor.
Ancak, Orta Doğu’daki çatışmanın Basra Körfezi’nden yapılacak sevkiyatların geleceğini belirsiz hale getirmesi nedeniyle, rafineriler artık arzı güvence altına almak için bedel ödemeye hazır görünüyor.
Vortexa Ltd.’nin Çin piyasa başanalisti Emma Li, “Unipec’in öncülüğündeki Çinli büyük petrol şirketleri, Temmuz ayından bu yana Rus ESPO petrolünü yoğun şekilde satın alıyor. Orta Doğu’daki son gelişmeler ise Ağustos ve Eylül aylarındaki alımları hızlandırdı” dedi.
İthalat Mart ayından bu yana en yüksek seviyede
Alımlar, Rusya’dan Çin’e yönelik akışı halihazırda artırdı. Veri analiz şirketi Kpler’e göre, aylık deniz yoluyla yapılan ithalat, Orta Doğu’daki çatışmanın bölgesel petrol arzını ilk kez kesintiye uğrattığı Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşma yolunda ilerliyor. Çin, Temmuz ayında şu ana kadar günde yaklaşık 1,4 milyon varil Rus ham petrolü ithal etti.
Öte yandan ABD’de teklif edilen bir yasa yasa tasarısı, Çin dahil, Rus ham petrolü ve doğalgazının büyük alıcılarına gümrük vergileri getirebilir. Bunun da kısa vadede alım yapma eğilimini daha da artırabileceği belirtiliyor.