Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg tarafından derlenen bir dizi öncü göstergeye göre Çin'in ekonomik performansı Aralık'ta sekiz aydan beri ilk kez gelişme kaydetti.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde üretim, iç talebin istikrar kazanması ve piyasa algısının ABD ile yakın zamanda imzalanacak ticaret anlaşması beklentilerine odaklanmasıyla hız kazandı.

Son gelen rakamlar, ekonomik faaliyetin Kasım'da iyileşmesinin ardından Çin ekonomisinin döngüsel dipte ya da dibe yakın olduğunu gösterdi. Uzun vadeli büyüme trendinin yavaşladığını kabul etmekle birlikte politika yapıcılar 2020'ye doğru tüketim, iş gücü mobilitesi ve özel sektörü desteklemek için çeşitli önlemler alarak sert bir yavaşlamanın önüne geçmeye çalışıyor.

Çin'in hem ticaret anlaşmasından hem de Kasım verilerinden destek bulması bazı ekonomistlerin 2020 için -mevcut durumda yüzde 6'nın hemen altındaki- büyüme tahminlerini revize etmelerine neden oldu. Cuma günü yayınlanan verilere göre Çin sanayi şirketlerinde karlar Kasım'da yükseldi. Üretici deflasyonu azaldı ve iç talep iyileşti.

Hong Kong'da Bloomberg ekonomisti Qian Wan, verinin gelecek yıl için daha aydınlık bir başlangıcın sinyali olduğunu belirterek, “Güçlü seyrin gelecek aylarda devam etmesini bekliyoruz ancak ekonominin gelecek yıl yavaşlamaya devam etmesini beklememiz nedeniyle iyileşmenin uzun vadeli sürdürülebilirliği hala şüpheli.” dedi.

Bloomberg Economics, genel faaliyet göstergesini anket bazlı ya da piyasa fiyatlarına dayanan sekiz indikatördeki aylık değişikliklerin üç aylık ağırlıklı ortalamasını toplayarak üretiyor.

Bloomberg News