Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Çin, ülkenin en büyük emlak geliştirme şirketlerinin mali sağlığına ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda kredi piyasasında ortaya çıkan zorluklara karşın, Hong Kong’da üst üste beşinci yılda dolar cinsi tahvil satışına gidiyor.

Maliye Bakanlığı 30 Eylül’de dört dilimlik toplamda 4 milyar dolar tutarında dolar cinsi tahvil satışı yapacağını duyurmuştu. Bu, geçen yılki 6 milyar dolarlık satışa göre daha düşük bir tutarı işaret ediyor.

Bu tahvil satışı, Çin kaynaklı risklerin arttığı bir dönemde yatırımcı güveninin bir testi olacak. Regülatörlerin ülke gayrimenkul sektörüne yönelik kısıtlamaları ve emlak geliştirme devi China Evergrande Group’un borç krizi, Çin'in kredi piyasalarında şok dalgalarına yol açtı.

Dolar cinsi tahvil faizleri 10 yılın zirvesinde

Bloomberg’in endeksine göre, yatırımcıların borçlanan bazı Çinli şirketler için artan temerrüt riskini fiyatlamaları ile birlikte, yatırım yapılabilir not seviyesinin altındaki dolar cinsi tahvillerin faizleri son dönemde yüzde 20 ile 10 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Ancak öte yandan, Çin’in yatırım yapılabilir nota sahip ülke tahvil arzları için talep halen tarihi güçlü seviyelerinde. Bunun yanında, pandemiden bu yana merkez bankalarından gelen nakit seli tüm dünyada birçok borçlanan şirket için finansman maliyetlerini düşürdü.

Çin 13 yıl aranın ardından 2017 yılında dolar tahvil piyasasına geri dönüş yaptı. Bunun ardından her yıl bu piyasayı ziyaret eden Çin güçlü taleple karşılaştı. Çin bu yolla 2020 yılı sonuna dek toplam 17 milyar dolarlık tahvilin yanında, 2019’dan bu yana 8 milyar euro (9,3 milyar dolar) tutarında bu para cinsinden tahvil satışı gerçekleştirdi.