Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, WeChat sayfasındanyaptığı açıklamada Çin’in kömür fiyatlarına müdahale önlemlerini değerlendirdiğini belirtti.

Komisyon ilgili departmanlarla kömür piyasası dinamikleri ve fiyat trendlerini yakından takip edeceklerini açıkladı. Açıklamada, "Piyasa düzenleyicileri stokçuluk ve fahiş fiyat gibi yasa dışı aktivitelere yönelik denetim ve yaptırımlarını hızlandıracak" ifadeleri kullanıldı.

Çin'de kömür fiyatları rekor seviyeleri görürken bu konuda farklı önlemler de açıklanmıştı.

Stok talimatı

Çin’de merkezi yönetim bu kış konutlara ısınma için yeterli tedarikin sağlanabilmesi amacıyla, yerel yönetimlere tüm kömürle çalışan elektrik santrallerinin ellerinde yedi günlükten daha fazla yakıt bulundurması talimatını verdi.

Söz konusu bilginin kamuya açık olmamasından dolayı ismini vermeyen kaynaklara göre, yerel yönetimlerin bazıları düşük stoklardan dolayı bu talimatı yerine getirmekte güçlük çekiyor. Kaynaklar, kent ya da bölge yetkililerinin bu seviyeleri sürdürememesi durumunda merkezi yönetimden kınama ya da ceza alabileceğini kaydettiler.

Bu adım, küresel enerji krizi ortamında, Çin’in ekonomiyi güçlendirmek ve kış döneminde konutların ısınmasını sağlamak için yeterli miktarda kömür sağlamaya yönelik çabalarını artırmasının diğer bir örneğini oluşturuyor. Bu talimat, ülkenin en üst düzey planlama kurumu Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun (NDRC) elektrik üreticilerinin stokları 7 gün seviyesine ılımlı bir şekilde düşürmesine izin vermesinden sadece birkaç hafta sonra geldi. Bu değişiklik, hükümetin şimdi havaların bu yıl normalden daha erken soğumaya başlaması ile birlikte minimum ihtiyaç seviyesini sağlamayı istediğini gösteriyor.