Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası, yuanın rallisini sınırlamak için adımlar atarken, düşüşleri cesaretlendirme konusunda fazla bir şey yapmıyor. Bu durum, yetkililerin para biriminin bir miktar değer kazanmasına tolerans gösterdiğini işaret ediyor.

Çin Merkez Bankası, Cumartesi günü yuana karşı pozisyon almayı (açığa satmayı) pahalı hale getiren iki yıllık kurala son vermesinin ardından, günlük referans kuru analistlerin beklediğinden hafifçe daha zayıf bir seviyede belirledi. Bu adımlar erken saatlerde yuanın yüzde 0.6 değer kaybetmesine yol açarken, Çin para birimi son üç aylık dönemde halen yüzde 4.2 yukarıda.

Analistler, bu hareketlerin yuanda tek yönlü bahisleri azaltacağını, bu para biriminin dolar karşısında Nisan 2019'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkmasına neden olan hızlı yükselişi yavaşlatacağını kaydediyorlar. Yuan, tatil sonrası bu ayın ilk işlem seansı olan Cuma günü yaklaşık yüzde 1.6 değer kazanmış ve son 12 yılın en büyük çeyrek dönem kazancını daha da genişletmişti.

Şanghay'da Australia and New Zealand Banking Group Ltd. ekonomisti Xing Zhaopeng, "Otoriteler yuanın çok hızlı değer kazanmasını istemiyor," dedi ve "Ancak Çin Merkez Bankası aynı zamanda para biriminin hızlı değer yitirmesini de istemiyor. Bu temkinli bir hareket ve trendi tersine çevirmeyecek" şeklinde görüş bildirdi.

Toparlanan ekonomi, Çin tahvil faizlerinin ABD Hazine tahvil faizleri karşısındaki cazip primi, ABD başkanlık seçimlerini Demokrat aday Joe Biden'ın kazanacağı beklentileri hep birlikte, bu yılın başlarında 2008'den beri en düşük seviyesine inen yuanı destekleyen faktörler oldu.

Çin Merkez Bankası dolar karşısında yuan referans kurunu 6.7126 seviyesinde belirledi. Bloomberg'in anketine göre kurun 6.7073 seviyesinde belirlenmesi bekleniyordu.