Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Çin yabancı yatırımcıların yuan kotasını artırdı

Çin yabancı yatırımcıların yuan kotasını artırdı

  • Ülkenin hisse senedi taleplerini artırmayı hedefleyen Çin, yabancı yatırımcıların yuan kotasını dört katına çıkardı

Çin yabancı yatırımcıların yuan kotasını artırdı
12 Kasım 2012, 10:13 Güncelleme :

Çin, yabancı yatırımcıların yuan bazlı varlıklardaki yatırım kotasını dört katına çıkardı. Sermaye piyasaları kurulu başkanı Guo Shuqing dün Pekin'de Sermaye Piyasaları Komisyonu, Çin Merkez Bankası ve Döviz Yönetimi'nin Yuan Lisanslı Kurumsal Yabancı Yatırımcı programının (RQFII) kotasını 200 milyar yuan (32 milyar dolar) artırdıdığını açıkladı. Guo, Hong Kong'taki yetkililerin 70 milyar yuanda seyreden kotanın artırılmasını istediğini belirtti.

Çinli finansal şirketlerin, yerel sermaye piyasaları için yabancı yuan yatırımlarını artırmalarına izin veren RQFII programını geçtiğimiz Aralık'ta onayladı. Hisse senedi piyasasını desteklemeyi hedefleyen Guo, göreve geldiği geçtiğimiz yıldan bu yana işlem ücretlerini düşürdü, şirketlere temerrütlerini artırma baskısı yaptı ve tröst şirketlerinin hisse senedi almasına izin verdi.

RQFII programının oldukça olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen dazhong Insurance Co.'nun fon yöneticilerinden Wu Kan, "Yine de 200 milyar yuanlık kota da hisseleri bir anda desteklemeye yetecek büyüklükte değil" dedi.

Yuan ticari işlemler için serbest konvertibiliteye sahipken, yerli hisse ve tahvil yatırımları yalnızca hükümet kotası vasıtasıyla yapılabilabiliyor ve doğrudan yatırımlar için düzenleme kurulunun onayı gerekiyor.